Rafael Nadal a cucerit Australian Open

Spaniolul Rafael Nadal, locul 5 ATP, a câştigat, duminică, grand slam-ul cu numărul 21, după ce l-a întrecut, cu scorul de 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5, pe rusul Daniil Medvedev, locul 2 ATP. Finala a durat aproape cinci ore şi jumătate, şi, la capătul ei, Nadal a devenit primul jucător din istorie care a câştigat 21 de „majore”, unul în plus faţă de Roger Federer şi Novak Djokovici

Nadal, 35 de ani, a cucerit a doua oară în carieră Australian Open, din şase finale jucate, primul succes după cel repurtat în 2009. Spaniolul a mai câştigat de 13 ori turneul de la Roland Garros, de două ori turneul de la Wimbledon şi de patru ori US Open. Şi „contorul” poate înregistra noi trofee, pentru că urmează French Open, turneu la care Nadal este „Regele Zgurii”.

Medvedev, 25 de ani, rămâne cu două finale jucate la Melbourne Park şi pierdute la rând, o finală şi un trofeu la US Open.

Cei doi jucători au oferit, duminică, un meci epic pe Rod Laver Arena, aproape plină cu spectatori care au ţinut cu Nadal şi care au creat o atomsferă de Cupa Davis în tribune. Au fost schimburi lungi, un festival de lovituri spectaculoase, scurte, diagonale şi execuţii în lung de linie, răsturnări de scor, un show demn de o finală de grand slam istorică.

Medvedev a început bine şi a reuşit să câştige repede primul set (ţinând cont de cât au durat celelalte), în 42 de minute, cu 6-2 şi cu două break-uri luate la rând de la 2-2. 

Lupta s-a încins cu adevărat în setul al doilea. Nadal a avut toate avantajele posibile, 4-1, 5-3, minge de set la 5-4, pe propriul serviciu, 5-3 în tie-beak. Rusul a salvat de fiecare dată şi a revenit câştigând şi al doilea set, cu 7-6, după 84 de minute.

Jocul şi-a schimbat sensul în setul al treilea, când Medvedev a avut 3-2 şi 40-0 pe serviciul lui Nadal. Spaniolul a reuşit să egaleze şi din acel moment a trecut la controlul partidei.

La 4-4, 15-30, Medvedev, incredibil de neinspirat în partea a doua a jocului, a ratat o minge foarte uşoară de la fileu, iar publicul a explodat în urale. Rusul a aplaudat ironic faptul că numeroşii fani ai lui Nadal din tribune s-au bucurat zgomotos la o greşeală neforţată, spre nemulţumirea acestora. Numărul 2 mondial şi-a pierdut serviciul, iar Nadal a consolidat unicul break al setului, reducând din diferenţă, 1-2, după 64 de minute de joc (durata setului).

În setul al patrulea, Nadal a reuşit break-ul la 1-1, rusul a făcut rebreak, dar imediat şi-a pierdut a doua oară serviciul, decisiv de data aceasta pentru că fostul lider ATP a egalat, 2-2, după 6-4 şi după un set de 62 de minute.

Medvedev, care a cerut de două ori intervenţia fizioterapeului pentru crampe, fiind clar afectat fizic mai mult decât adversarul, a încercat din răsputeri să ţină pasul cu Nadal. Acesta din urmă a rupt echilibrul cu break la 2-2, apoi ghemul al şaselea a fost interminabil. Numărul 2 mondial a ratat trei mingi de rebreak şi ghemul i-a revenit tot rivalului, care a gestionat bine avantajul până la 5-3. La acest scor, cu ultimele resurse, Medvedev a egalat cu break chiar pe serviciul de titlu al spaniolului, dar în ghemul următor şi-a pierdut serviciul şi Nadal nu a mai irosit a doua oară şansa de a deveni cel mai titrat tenismen din istorie. A fost 7-5 după alte 72 de minute. 

Finala a fost perturbată în setul al doilea, la scorul de 5-3 pentru Nadal, avantaj la primire Medvedev, când un spectator a intrat pe teren. Fanul a fost imobilizat repede de forţele de ordine şi scos în afara arenei. Se pare că spectatorul care a intrat pe teren cu un banner a vrut să protesteze faţă de faptul că refugiaţii din Australia sunt ţinuţi în detenţie.

Cei doi jucători îşi vor păstra locurile şi după această competiţie.

Câştigătorul AusOpen va primi un premiu de 2,875 de milioane de dolari australieni (1,82 de milioane de euro) şi 2.000 de puncte ATP. Învinsul va încasa un premiu de 1,575 de milioane de dolari australieni (996.500 de euro) şi 1.200 de puncte ATP.

 

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI