Când se va atinge vârful valului cinci al pandemiei de coronavirus. Anunțul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că vârful celui de-al cincilea val al Covid 19 va fi atins la noi în țară pe 10 februarie.

“Nu am depășit vârful acestui val, intervalul de multiplicare e mai scurt. S-a încetinit creșterea, creșterea există, dar este ceva mai lentă, fără să fie o situație de confort. Ne așteptăm ca vârful acestui val să fie în jurul datei de 10 februarie, deci în circa 20 de zile”, a declarat Rafila la Europa FM.

Vorbind despre alte posibile tulpini care ar putea să apară ministrul a spus că e posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron.

E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a punctat ministrul Alexandru Rafila.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI