Marcel Boloș, ministrul banilor, față în față cu Anca Alexandrescu. ANAF nu va umbla cu pistolul după datornici, e o exagerare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-a aflat față în față cu Anca Alexandrescu, la Culisele Statului Paralel și a răspuns răspuns tuturor întrebărilor puse atât de realizatoare, cât și celor primite din partea telespectatorilor Realitatea Plus.

Principalele declarații:

Sunt bani de pensii?

Dacă toate calculele Ministerului Muncii sunt încheiate, cu siguranță în luna septembrie se va întâmpla acest lucru. 

Anul viitor vor fi bani pentru plata pensiilor?

Odată intrate în plată, nu se pune problema să nu fie achitate, nu cred că mai putem vorbi de un moment ca in 2010 (când au fost tăiate pensiile) și prin măsurile pe care le luăm până acum de combatere a evaziunii și îmbunătățire a colectării oferă perspective bune.

De ce colectarea este atît de slabă?

Este o problemă care de-a lungul timpului nu a putut fi combătută, acum am încercat ca prin proiectele de digitalizare ca est lucru să se întâmple, pentru că a trecut vremea ca măsurile de combatere a evaziunii să fie luate după cum credem noi că e bine, acum sunt softuri, sunt proceduri și modele, așa cum este e-Factura, care a creat probleme din cauza tehnologiei învechite și softurilor pe care le are ANAF.

Legea 154, urmașii celor persecutați, a fost amânată 2 ani, când se va aplica?

Cred că este o săptămână de când am discutat cu colegii din MF să găsim o soluție, pentru că este nedrept. Sunt peste 200 de mii de beneficiari, cu un impact semnificativ pentru bugetul de start. Ce pot să spun este că în funcție de veniturile pe care le realizează ANAF, dacă îndeplinim planul, sunt pe lista de priorități a Ministerului de Finanțe, pe prima poziție și la prima rectificare bugetară, dacă planul este realizat, vor fi cei care vor avea prioritate. Ce pot să spun cu toată certitudine este că la prima rectificare o să propunem măsura de îndreptare a acestei nedreptăți și să avem planul de încăsări realizat, iar în aceste condiții nu vă un motiv ca Guvernul și Coaliția să nu fie de acord să putem, aăroba această  măsură. 

Militarizarea ANAF, ce presupune asta?

Este o exagerare, am citit multe comentarii. În primul rând, inspectorii anti-FRAUDĂ au drept de port armă și acum, dar asta nu înseamnă că ne ducem cu pistolul să luăm banii de la oamenii. Sunt însă unele situații și intervenții la controale care presupun riscuri la adresa inspectorilor, dar e vorba de situații excepționale.

Cum a apărut ideea impozitării concediilor medicale?

Este o invenție, acest lucru nu a fost niciodată în discuție. Numai în România se putea întâmpla acest lucru, este nedrept că în fața acestor măsuri sunt aduși oameni care au dreptatea în mână.

CITEȘTE ȘI Veste bună pentru cei peste 200.000 de urmași ai persoanelor persecutate care sunt amânați cu plata drepturilor prin legea 154/2021. Ce promite Marcel Boloș?

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI