Gabriela Firea: „Felicit Guvernul României, condus de președintele PSD Marcel Ciolacu” – Ce proiect a fost implementat cu succes

România își asumă obiective ambițioase pentru protejarea drepturilor copilului prin Strategia Națională “Copii protejați, România sigură!” 2023 – 2027. Printre principalele ținte se numără reducerea cu 400.000 a numărului de copii afectați de sărăcie și scăderea abandonului școlar cu 4,5%.

Fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a lăudat Guvernul României pentru adoptarea acestei strategii, subliniind importanța ei pentru 3,6 milioane de copii din țară. „Felicit Guvernul României, condus de președintele PSD Marcel Ciolacu, pentru aprobarea acestui document strategic esențial”, a declarat Firea.

Firea a recunoscut provocările implicate în crearea acestui plan, menționând eforturile echipei pe care a coordonat-o, precum și colaborarea cu specialiștii în protecția copilului și diverse organizații. „Nu a fost simplu, fiind implicate multe instituții, dar am lăsat documentul la cheie la predarea mandatului”, a spus ea.

Strategia se concentrează pe măsuri și direcții de acțiune, în special în comunitățile vulnerabile. „Este momentul ca noi toți – Guvern, autorități locale, oameni politici – să facem echipă și să lucrăm împreună în interesul acestor copii”, a îndemnat Firea.

Obiectivele includ creșterea ratei de cuprindere în educația timpurie și prevenirea separării copiilor de familii, alături de scăderea abandonului școlar. Firea a subliniat, de asemenea, necesitatea soluțiilor în educație, sănătate și asistență socială, precum și o justiție adaptată nevoilor copiilor.

Finanțarea strategiei va include fonduri europene, inclusiv cele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Foarte important, finanțarea proiectelor și programelor incluse în strategie va fi asigurată și din fonduri europene”, a adăugat Firea.

Cu această strategie, România își propune să facă pași semnificativi în îmbunătățirea vieții copiilor săi, reflectând angajamentul național și european pentru o societate mai justă și incluzivă.

Iată mesajul integral publicat de Gabriela Firea:

„Reducerea cu 400.000 a numărului copiilor afectați de sărăcie și scăderea abandonului școlar cu 4,5%. Sunt principalele ținte asumate de România în Strategia Națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului “Copii protejați, România sigură!” 2023 – 2027. 

Felicit Guvernul României, condus de președintele PSD Marcel Ciolacu, pentru aprobarea acestui document strategic esențial pentru 3,6 milioane de copii din țara noastră. 41% dintre copiii României trăiesc în sărăcie și sunt expuși riscului de sărăcie. Strategia vine în sprijinul lor!

A fost o muncă a echipei pe care am coordonat-o în mandatul de ministru al Familiei, alături de specialiștii în domeniul protecției copilului din ANPDCA și alături de toate organizațiile și asociațiile care militează pentru drepturile copiilor. Nu a fost simplu, fiind implicate multe instituții, dar am lăsat documentul la cheie la predarea mandatului. 

Este momentul ca noi toți – Guvern, autorități locale, oameni politici – să facem echipă și să lucrăm împreună în interesul acestor copii. Țintele sunt ambițioase, dar cu muncă în echipă și resurse pot fi atinse: 
– reducerea cu 400.000 a numărului copiilor afectați de sărăcie și excluziune socială, 
– creșterea ratei de cuprindere în educația timpurie la cel puțin 22% pentru copiii de până la 3 ani și de cel puțin 95% pentru cei între 4 și 6 ani, 
– creșterea cu 30% a numărului copiilor beneficiari de servicii de prevenire a separării de familie, 
– scăderea abandonului școlar cu 4,5 puncte procentuale. 

Prin această strategie, au fost stabilite măsurile și direcțiile de acțiune de care este nevoie în următorii ani, în special în comunitățile vulnerabile, acolo unde, fără un sprijin real, copiii n-au nicio șansă să-și facă un drum în viață. Cu toate progresele importante din ultimii ani, mai avem de muncă pe a ieși din zona critică. 

Am propus, deci, soluții pentru acești copii, în educație, în sănătate și în asistență socială. De asemenea, este nevoie de o justiție realmente prietenoasă pentru copii. Asta înseamnă un sistem de proceduri penale, civile și administrative care nu doar să le respecte și să le garanteze toate drepturile, să nu-i intimideze. Mai mult, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc.

Foarte important, finanțarea proiectelor și programelor incluse în strategie va fi asigurată și din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR.”

 

 
 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI