Interviu de excepție marca Ana-Maria Păcuraru cu Nathan A. Sales, unul dintre cei mai importanți oficiali americani în combaterea terorismului

Interviu de excepție, pe tema combaterii terorismului, pe fondul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu, realizat de jurnalista Realitatea Plus Ana Maria Păcuraru, în duplex București – Washigton D.C., cu unul dintre experții americani de primă mărime în domeniu, Nathan A. Sales, ambasador cu responsabilități extinse și Coordonator pentru Contraterorism. 

Nathan A. Sales gestionează șapte birouri și departamente în cadrul Departamentului de Stat American, dedicate protecției securității civile prin prevenirea și combaterea terorismului, atrocităților în masă și încălcărilor drepturilor omului și statului de drept.

NATHAN A. SALES: PUTIN VREA SĂ REFACĂ IMPERIUL RUS SUB FORMA CELUI SOVIETIC

A.M. Păcuraru: Ar trebui să ne așteptăm, după războiul nedrept pe care Rusia îl duce în Ucraina, ca Rusia să ducă războaie nedrepte în țările care sprijină Ucraina?

Nathan A. Sales: Cred că aceasta este o preocupare reală și de aceea este atât de important ca SUA și aliații noștri din NATO să rămână fermi în susținerea Ucrainei. Știm care sunt ambițiile lui Putin și acestea nu se limitează la Ucraina.

El nu vrea ca poporul rus să vadă că există o altă cale și că aceasta se află chiar dincolo de granițe și în locuri precum România, Bulgaria și Polonia. Și astfel, dacă Ucraina pierde, acesta va fi doar aperitivul pentru Putin și nu înseamnă că apetitul său va fi satisfăcut, ci doar că va trece la următoare țintă. Mă îngrijorează foarte mult faptul că vom vedea că Putin începe să ia și mai multe măsuri pentru a destabiliza țările, aliații NATO ai SUA și ai frontului de est, statele baltice, Polonia, Bulgaria, România.

Toate aceste țări s-ar putea confrunta cu diverse, de la campanii de dezinformare puse la cale de Kremlin, la soldați ruși care vin de peste graniță, până la cel mai rău scenariu: un conflict deschis. Asta este ceva ce vrem să evităm cu orice preț. 

 

NATHAN A. SALES: TERORISMUL SINGURATIC, ÎN CARE PERSOANE RADICALIZATE ACȚIONEAZĂ PE CONT PROPRIU, E TOT MAI PERICULOS

A.M. Păcuraru: Ce este contraterorismul și care este rolul dvs. în această luptă? Vorbim despre trei regiuni din lume unde asistăm la acțiuni de combatere a terorismului și le putem analiza, vorbim de Iran, Afganistan și Africa.

Nathan A. Sales: După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, combaterea terorismului a redevenit una dintre prioritățile strategiilor naționale de apărare, dar și ale politicii externe. Dar așa cum am văzut în ultimii ani, în conflicte precum cel din Ucraina, a existat la Washington o strategie de a schimba subiectul și a merge mai departe, pentru a trata alte provocări presante. Acum (…) trebuie să realizăm că întregul context geopolitic se schimbă și că amenințările la adresa Statelor Unite și aliaților noștri din NATO, precum România, se schimbă și ele. Dar nu ne putem permite să ne luăm ochii de pe minge. Trebuie să continuăm să dedicăm timp și energie, precum și resurse pentru a-i contracara pe inamicii noștri teroriști. Acum asistăm la recrudescența grupărilor afiliate ISIS din Afganistan, este o aripă a grupării care a efectuat o serie de atacuri în afara Afganistanului, în sudul Iranului, în Pakistan, chiar și la Moscova, dar sunt cu ochii și pe Europa. Deci este o perioadă dificilă pentru politicieni deoarece sunt nevoiți să jongleze cu atâtea amenințări, chiar dacă avem de-a face cu detensionarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și cu partidul comunist chinez care încearcă să răstoarne ordinea mondială.

A.M. Păcuraru:  Cât de mare este amenințarea în SUA și Europa Occidentală în ceea ce privește terorismul?

Nathan A. Sales: Sunt o serie de tendințe îngrijorătoare la care asistăm. Prima este legată de aripa din Afganistan a ISIS. Oficialii americani au avertizat de ceva timp că aceasta intenționează să organizeze atacuri în întreaga lume și că-și dezvoltă capacitatea de a le îndeplini. Un alt lucru de care sunt îngrijorat este legat de efectul războiului dintre Israel si Hamas, în Gaza și riscul ca acesta să-i radicalizeze pe oameni până în punctul în care să organizeze acte de terorism în Occident pe cont propriu. Poate că indivizi care nu sunt afiliați Hamas, Hezbollah sau altei grupări teroriste pot fi radicalizați și atât de susceptibil propagandei încât decid să organizeze independent atacuri teroriste în SUA sau în alt stat din Europa. Aceasta este o provocare mult mai dificilă pentru că este mult mai greu să detectezi o persoană care s-a radicalizat individual și decide să organizeze atacuri fără să-i fi cerut nimeni acest lucru, fără a fi antrenat, fără să Ii se fi oferit bani sau echipament. Cu cât sunt mai slabe legăturile între astfel de teroriști si grupările oficiale, cu atât este mai greu pentru forțele de ordine și intelligence să identifice acea persoană și să împiedice un atac.

URMĂRIȚI INTERVIUL INTEGRAL VIDEO

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI