Virgil Popescu: Astăzi am pus bazele unui nou coridor de transport în energie între Marea Caspică şi Marea Neagră

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă, miercuri, că România devine un hub important atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale. 

”Împreună cu prim-ministrul României Nicolae Ciucă am avut astăzi o întâlnire de lucru cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, şi Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan. De asemenea, după discuţii a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului între compania azeră SOCAR şi Romgaz. Astăzi am pus bazele unui nou coridor de transport în energie între Marea Caspică şi Marea Neagră”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Virgil Popescu.   

Ministrul afirmă că acest nou coridor se adaugă coridorului de transport pentru energia verde, stabilit în septembrie, care leagă Marea Neagră de Marea Caspică, prin România către restul Europei.   

”România devine un hub important atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale. Şi împreună cu colegii azeri, cu care avem parteneriat strategic important, vom dezvolta investiţiile în România şi astfel vom asigura securitatea şi independenţa energetică a României şi în regiune”, a mai transmis ministrul.   

Potrivit acestuia, prim Memorandumul semnat miercuri, cele două companii oficializează intenţia lor de a explora oportunităţile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră.   

”Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, a mai transmis ministrul.   

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că realizarea unei facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră, în comun cu Azerbaidjan, va duce la diversificarea şi suplimentarea coridoarelor de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa.  

„În această după-amiază a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Energiei din Azerbaidjan şi Ministerul Energiei din România, a celor două companii naţionale, SOCAR din Azerbaidjan şi Romgaz din România, care vor fi implicate direct în acest proiect, un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou, atât pentru noi, cât şi pentru Azerbaidjan. Făceam menţiunea că la întâlnirea anterioară pe care am avut-o la 1 octombrie la Sofia, cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demarării unui astfel de proiect. Iată că, la nici trei săptămâni, are loc demararea procesului prin care acest proiect să poată înceapă să fie implementat”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri, la semnarea unui memorandum între compania azeră SOCAR şi ROMGAZ privind realizarea unei investiţii comune într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI