Academicianul Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani

Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, a murit la Spitalul Elias.

Director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, Eugen Simion a fost membru titular al Academiei Române din 1992 (corespondent – 1991). 

Eugen Simion, în vârstă de 89 de ani, era internat de o lună la Spitalul Elias cu mai multe afecţiuni cronice. 

Critic şi istoric literar, eseist şi editor, a fost profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. Eugen Simion a predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Era director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Născut la 25 mai 1933 în comuna Chiojdeanca din judeţul Prahova, Eugen Simion a primit de-a lungul timpului numeroase titluri şi distincţii, precum Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare cruce sau Legiunea de Onoare a Franţei, în grad de Ofiţer şi era Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi din străinătate.

Eugen Simion a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultăţii dde Litere a Universităţii din Bucureşti, iar printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu, Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti.

Membru titular al Academiei Române din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent, a fost în perioada 1998-2006 preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă sub egida Academiei Române.

Membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Ştiinţe şi Litere din Danemarca, al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, al Academiei din Atena, al Academiei de Ştiinţe din Moldova şi, recent, al Academiei de Ştiinţe şi Litere din Serbia, era câştigătorul Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel” pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.

Eugen Simion a fost redactor al Gazetei literare, lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, profesor universitar la Litere.

A publicat numeroase articole în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul şi Viaţa românească, a lucrat la România literară, iar din 1991 a lucrat la Literatorul. 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI