SpaceX nu poate finanţa ”la nesfârşit” serviciul de Internet Starlink în Ucraina, avertizează Elon Musk

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, afirmă vineri, într-un mesaj postat pe Twiter, că SpaceX nu poate finanţa ”la nesfîrşit” serviciul de Internet Starlink în Ucraina. 

”SpaceX nu cere să recupereze cheltuieli din trecut, dar nici nu poate să finanţeze la nesfârşit sistemul existent şi să trimită câteva mii de terminale suplimentare, a căror utilizare a datelor este de până la 100 de ori mai mare decât a gospodăriilor tipice. Este nerezonabil”, scrie el. 

CEO-ul SpaceX a echipat Ucraina cu sistemul Starlink în primele zile ale războiului rus, la cererea vicepremierului ucrainean Mihailo Fedorov. 

Această tehnologie joacă un rol esenţial pentru armata ucraineană, care a folosit-o atâr pentru a comunica, cât şi pentru a-şi dirija dronele şi tirurile de artilerie. 

Financial Times dezvăluia vinerea trecută defecţiuni ale sistemului – semnalate de trupele ucrainene – în zone recucerite de la armata rusă. 

Acest incident a avut loc la doar câteva zile după ce Musk a propus un plan de pace în Ucraina, pe Twitter, care a condus la o înfruntare cu mai mulţi oficiali ucraineni. 

”Fuck off este răspunsul meu diplomatic”, i-a răspuns ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik. 

Potrivit CNN, SpaceX a trimis luna trecută o scrisoare Pentagonului în care avertiza administraţia americană că întreprinderea nu va putea să continue să finanţeze la nesfârşit serviciul Starlink în Ucraina şi că acesta ar putea fi suspendat, în cazul în care armata americană nu plăteşte câteva zeci de milioane de dolari pe lună. 

CEO-ul Tesla a scris pe reţele de socializare că instalaţia Starlink a costat 80 de milioane de dolari şi că factura are să depăşească 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului. 

Cel mai bogat om din lume a replicat unui tweet care cita ”fuck off”-ul lui Andrei melnik că ”nu facem altceva decât să-i urmăm recomandarea”. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI