USR a depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru reinserţia mamelor minore în sistemul educaţional şi reintegrare socială

Deputatele USR Monica-Elena Berescu şi Oana Ţoiu au depus un proiect de lege la Senat pentru protejarea mamelor minore. Mamele adolescente sunt unul dintre grupurile vulnerabile care nu beneficiază de protecţii legislative adecvate, măsuri de reintegrare socială în cazul abandonului şcolar, sprijin în continuarea şcolii şi prevenirea sarcinii la adolescenţă,, arată comunicatul de presă al formaţiunii politice.

Proiectul de lege propune introducerea unui Registru Naţional al Mamelor Minore, prin care statul să creeze o bază de date cu adolescentele aflate în situaţie de risc/însărcinate, care să reflecte în detaliu situaţia la nivel naţional, regional şi local.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de mame minore la categoriile de vârste 10 -14 ani şi 15-19 ani. Aproape 19% din totalul mamelor minore la nivel european proveneau, în 2019, din ţara noastră, potrivit Eurostat. În 2021, peste 19.500 de fete între 10 şi 19 ani au născut.

„Este de datoria noastră, ca societate, să le ajutăm pe aceste fete. Crearea unei baze de date la nivel naţional a adolescentelor aflate în situaţie de risc/însărcinate este primul pas în coordonarea colectării datelor între sectoare şi a utilizării acestora la nivel naţional, judeţean şi local. Odată creată baza de date, va fi uşor de identificat adolescenta cu risc de sarcină, vârsta mamei adolescente, vârsta tatălui (când este declarată), locul de origine, dacă este la prima sarcină sau are sarcini multiple, dacă a fost un abuz sau nu, starea de sănătate a bebeluşului şi a mamei, etc. Totodată, este extrem de important ca aceste fete să se întoarcă la şcoală, să nu fie marginalizate şi să poată integra rolul de mamă cu educaţia”, a explicat Monica Berescu, deputată USR şi co-iniţiator al proiectului, conform sursei citate.

„Acasă la noi, în România, unul din fiecare zece copii nou-născuţi are o mamă copil. Noi propunem câteva lucruri simple, dar importante: să acceptăm că au nevoie de sprijin pentru a nu ajunge la marginea societăţii, să poată avea acces la şcoală online dacă aleg asta, cât îşi alăptează bebeluşul acasă, să fie transferate între asistenţii sociali şi nu uitate atunci când schimbă judeţul ca să evite ruşinea publică, să fie protejate şi în siguranţă, să asigurăm prevenţia necesară ca să nu mai avem copii care nasc copii. Situaţia lor este de vulnerabilitate extremă. Legea depusă astăzi face parte din pachetul de legi “Împreuna pentru mame” alături de propunerea de lege pentru introducerea vârstei consimţământului, legea accesului la produse de igienă sanitară feminină în şcoli pentru fetele care nu şi le permit şi legea care permite victimelor violenţei domestice dreptul la locuire”, a adăugat Oana Ţoiu, deputat USR, co-iniţiator, preşedintă a Comisiei pentru Tineret, potrivit sursei menţionate.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI