Fenomene meteo extreme în România. Climatolog: „Vor mai fi tornade la noi în ţară”

Fenomene meteo extreme şi rare în România au fost surprinse recent la Sulina. Turiştii au filmat o tornadă, care s-a format în timpul unei furtuni puternice.  

Zona se afla în acel moment sub Cod portocaliu de vijelii şi ploi torenţiale.  

Imaginile rare au fost suprinse de turiştii din Tulcea, speriaţi de fenomenul meteorologic, dar şi de ploaia abundentă.  

Înainte ca tornada să îşi facă apariţia, în zonă vântul sufla cu rafale puternice, iar cantităţile de apă au depăşit 30 de litri pe metrul pătrat.  

„Astfel de fenomene, tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, şi nu toate vijeliile generează tornade. 

Roxana Bojariu: „Astfel de fenomene extreme au fost şi vor mai fi” 

Până la urmă astfel de fenomene extreme au fost şi vor mai fi, în funcţie şi de ingredientele care generează instabilităţile care până la urmă favorizează tornadele sau formarea trombelor”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, marţi, la Antena 3. 

Meteorologii au anunţat că în următoarea perioadă, fenomenele meteo extreme vor fi tot mai prezente în țara noastră.  

„Schimbul de masă de aer cald cu masa de aer mai rece în mai puţin de o oră poate să determine diferenţe termice între cele două mase de aer mai mari de 10 grade.  

Cu cât această diferenţă este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă şi atunci se întâmplă astfel de fenomene”, spune Elena Mateescu, director ANM. 

Specialiştii au anunţat că luna iulie s-a încheiat cu un record de avertizări emise – coduri roşii pentru instabilitate atmisferică, dar şi de caniculă. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI