Alertă mondială! A apărut o nouă variantă a Covid-19

O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare, deoarece se răspândește rapid în India și a ajuns deja în Marea Britanie.

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au crescut de atunci abrupt și aparent mai rapid decât cele cu varianta BA.5, subvariantă a Omicron, care este extrem de transmisibilă și care, se pare, că înlocuiește rapid varianta BA.2, Omicron, dominantă anterior în multe țări. Din mai, BA.2.75 a fost detectat și în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia , Germania și Canada, conform The Guardian.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o o „variantă aflată în monitorizare” pe 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o formă mai gravă a bolii.

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, deși dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a spus că nu există încă suficiente date pentru a evalua severitatea acesteia.

Pe lângă răspândirea largă, virusologii au fost alertați și de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le are, față de varianta BA.2, fiind chiar posibil să fi evoluat din aceasta.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI