Ambasada SUA din România: Dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Rusia

În contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia pe tema situației de securitate de la frontiera rusă cu Ucraina, Ambasada SUA din România a postat un avertisment pe Facebook, în care  atrage atenția că „dezinformarea este una dintre cele mai vechi arme folosite de Kremlin”.

„Kremlinul creează și propagă dezinformare, în încercarea de a deruta și copleși oamenii cu informații care denaturează acțiunile reale întreprinse de Rusia în Ucraina, Georgia și în alte zone din Europa. Deoarece adevărul nu este în favoarea Kremlinului, serviciile de informații rusești creează, alocă sarcini și influențează paginile de internet care pretind să fie surse de știri să propage minciuni și să semene discordie”, a scris misiunea diplomatică a Washingtonului la București.

Într-o declarație făcută publică de de Departamentul de stat al SUA, președintele american Joe Biden susține că avem cu toții o responsabilitate comună pentru a combate dezinformarea.

„Există adevăr și există minciuni. Minciuni spuse pentru putere și pentru profit. Și fiecare dintre noi are datoria și responsabilitatea, ca cetățeni, ca americani și mai ales ca lideri, lideri care s-au angajat să ne onoreze Constituția și să ne protejeze națiunea, să apere adevărul și să învingă minciunile”, a transmis președintele american.

„Dezinformarea este una dintre cele mai importante arme ale Kremlinului. Rusia a operaționalizat conceptul de competiție contradictorie perpetuă în mediul informațional prin încurajarea dezvoltării unui ecosistem de dezinformare și propagandă. Acest ecosistem creează și răspândește narațiuni false pentru a promova strategic obiectivele de politică ale Kremlinului”, atrage atenția Departamentul de Stat, care mai precizează că nu există niciun subiect interzis pentru această tehnică numit în engleză „Firehose of falseness sau firehosing”, care reprezintă o tehnică de propagandă în care un număr mare de mesaje sunt difuzate rapid, repetitiv și continuu pe mai multe canale, fără a ține cont de adevăr sau de consistență.

„Totul, de la drepturile omului și politica de mediu până la asasinate și campanii de bombardare cu uciderea civililor, fac parte din manualu de dezinformare al Moscovei”, susține Departamentul de stat al Statelor Unite.

„Dezinformarea este o modalitate rapidă și destul de ieftină de a destabiliza societățile și de a pregăti scena pentru potențialele acțiuni militare. În ciuda faptului că a fost expusă de nenumărate ori pentru implicarea în aceste activități, Rusia continuă să lucreze împotriva normelor internaționale și a stabilității globale”, mai precizează Departamentul de Stat.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken, a avertizat asupra tehnicilor de dezinformare ale Rusiei. „Vedem un efort semnificativ de a promova propaganda împotriva Ucrainei, NATO și SUA. Acestea includ operațiuni maligne pe rețelele de socializare, utilizarea mijloacelor media online deschise și ascunse, accentuarea dezinformării în programele TV și radio, găzduirea de conferințe menite să-i influențeze pe participanți să creadă în mod fals că Ucraina, nu Rusia, este de vină pentru tensiunile crescute în regiune și valorificarea operațiunilor cibernetice pentru a deforma instituțiile media și a efectua operațiuni de piratare a datelor”, a subliniat  Antony Blinken.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI