Cum poate fi tratată frica de zbor?

Mulți oameni se află în imposibilitatea de a călători din cauza fricii de avion. Aviofobia este întâlnită la una din patru persoane. Această temere poate tratată însă cu ajutorul tehnologiei.

Terapia virtuală vine în ajutorul celor care suferă de frica de a zbura cu avionul. În timpul ședinței, pacientul simte că se află pe locul pasagerului, în avion, şi este îndrumat de psiholog să treacă peste această temere.

În cadrul terapiei virtuale, cei speriați de zbor învață să-și învingă frica. Pentru o experiență cât mai aproape de realitate, sunt simulate fenomene meteo ca furtunile cu fulgere, spre exemplu.

„Frica de avion de cele mai multe ori este un iceberg, care are în spatele lui o grămadă de frici, cel mai des întâlnim frica de moarte, frica de a fi în situații care sunt în afara controlului nostru, frica de necunoscut plus alte frici specifice. Spre exemplu sunt persoane care în copilărie au trecut prin anumite situații, au rămas blocate în lift. Ce am observat, înainte de pandemie versus dupa pandemie, este că în pandemie oamenilor li s-au accentuat foarte multe frici, ca urmare a lipsei de control pe ceea ce se întâmplă, iar aviofobia în momentul de față parcă a crescut și mai mult, după pandemie”, a spus Nadia Gorduza – psihoterapeut.

Una din patru persoane suferă de frica irațională de zbor, adica de aviofobie. Așa că nu se pune problema să meargă în vacanțe cu avionul. Turbulențele, vremea rea și decolările reprezintă cele mai mari frici, spun studiile. Teama de zbor poate fi învinsă însă cu ajutorul unor tehnici simple, care se regăsesc inclusiv în revistele aeroportului.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI