INTERVIU Denis Ștefan îl readuce la Vâlcea pe Mihai Viteazul, alături de Maia Morgenstern

Pe 27 mai 1600, Mihai Viteazul emite un hrisov care atestă Unirea și se intitulează „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”. Un nou film despre domnitorul român, filmat și în locul botezului său, Drăgoești, se află în prezent în lucru.

Filmările la Vâlcea pentru producția Mihai Viteazul/ Locul Nașteriii mele s- au încheiat recent.

Un film despre nasterea si botezul domnitorului roman Mihai Viteazul, simbol al unirii, puterii si credintei, care în calitatea sa de principe al Ardealului a instituit in Alba Iulia o Mitropolie Ortodoxa.

După o idee și un scenariu de Mihaela Mihai, filmul prezintă povestea unui vis împlinit, al domnitorului român, despre care s- a scris că a fost născut și botezat în localitatea Drăgoești.

Idee susținută și în monografia localității, tipărită recent, în care sunt amintite documente care atesta prezența lui Patrascu Voievod (pe care Mihai îl numește tatăl său în hrisovul din București din 25 octombrie 1593) la Dragoesti, cu putin timp înainte de nașterea lui Mihai Viteazul.

Filmul, regizat de Mihaela Mihai, are în distribuție doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români, Maia Morgenstern și Denis Ștefan. 

Denis Ștefan revine astfel în filmul românesc interpretând rolul marelui voievod român.

Iar Maia Morgenstern o întruchipează de această dată pe mama domnitorului, Teodora, care a ales să fie călugăriță la mănastirea Cozia.

Imagine

Moldova, Muntenia şi Transilvania unite într-un singur stat și gândul unei lumi noi, sunt subiectele principale ale producției.

Un film despre sensibilitate, putere, credință și dorință, declară Mihaela Mihai.

Un proiect realizat în București, Vâlcea și Brașov, din care fac parte și istorici și teologi.

Alături de Maia Morgenstern și Denis Ștefan, în Drăgoești au filmat și alți binecunoscuți actori români, precum Nicodim Ungureanu și Liviu Cheloiu, Aurelian Man.

Consultanța de specialitate pentru costume  a fost oferită de una dintre cele mai apreciate scenografe ale tinerei generații, Corina Grămoșteanu.

Imaginea îi aprține directorului de imagine Ioan Meltzer.

Proiectul este susținut și de Clinica Medicalma Vision, Primăria Drăgoești și restaurantul Godfather.

La 4 iulie 1557 Pătrașcu Vodă se afla la „Drăgoeștii Oltului unde își petrecea vara, la fiica sa Maria, soția lui Tudor, având lângă el și sfatul domnesc…(monografie Drăgoești).

Producția prezintă si documente unice, precum  cronica în limbă germană gotică tipărită la Nürenberg prin Johann Lanszenberger, cu amănunte despre evenimentele din perioada domniei lui Mihai Viteazul.

O cronică prin care se remarcă admirația autorului față de faptele Voievdului Valah, descoperită de Vasile Oltean.

Filmul prezintă și reconstituirea unora dintre cele ai importante momente ale vieții Voievodului Mihai

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI