Volodimir Zelenski anunță că lucrează la un plan de pace

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că lucrează foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia, el precizând că este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului. Zelenski mai spune că o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor. 

UPDATE 9:07 – Negocierile de pace pentru Ucraina ar trebui să includă Rusia, afirmă ambasadorul chinez la Moscova

Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters.

„China susţine convocarea în timp util a unei conferinţe internaţionale de pace, aprobată de părţile rusă şi ucraineană, cu participarea egală a tuturor părţilor şi cu o discuţie corectă a tuturor opţiunilor de pace”, a declarat ambasadorul citat de RIA.

Elveţia va găzdui discuţii în cadrul unei conferinţe la nivel înalt timp de două zile, pe 15 şi 16 iunie, cu scopul de a obţine o soluţie de pace în Ucraina, dar Moscova nu a fost invitată la această reuniune. Luni, preşedintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită în Franţa, a părut să fie favorabil conferinţei elveţiene.

ȘTIRE INIȚIALĂ

”Acum lucrăm foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia. Este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului.  Astăzi, am vorbit cu preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, Gitanas Nausėda şi Andrzej Duda, şi cu prim-miniştrii Estoniei şi Canadei, Kaja Kallas şi Justin Trudeau. I-am invitat personal la summit. Le-am mulţumit pentru că ne-au sprijinit activitatea în favoarea unei păci juste – pentru că au sprijinit Formula de pace”, a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Facebook. 

El precizează că ”o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor”. 
 
”Sunt recunoscător tuturor partenerilor care ne ajută să punem în aplicare această sarcină. Sunt recunoscător fiecărui lider care comunică cu ceilalţi pentru a se asigura că şi ei participă la summit şi îşi spun părerea. Lumea de astăzi este o lume a majorităţii, o lume în care nimeni nu are sau nu ar trebui să aibă privilegiul de a impune ceva altor naţiuni. Mai ales prin violenţă. Toată lumea este la fel de importantă şi fiecare naţiune merită în mod egal respect. Despre asta este vorba în Formula noastră de pace, este benefică pentru fiecare naţiune, iar Summitul pentru pace este o oportunitate de a arăta nu doar în cuvinte, ci şi în realitate cine susţine cu adevărat egalitatea în lume”, mai transmite liderul ucrainean. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI