Sondajul care răstoarnă lupta politică din România: Alianța PSD-PNL, creștere importantă în ultima lună, în timp ce AUR se prăbușește

Cel mai recent sondaj de opinie publicat de INSCOP arată că alianța PSD-PNL este în creștere în ultima lună în preferințele votanților. În același timp, o scădere semnificativă au înregistrat partidele AUR și SOS.

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie. Comparativ cu luna precedentă, Alianţa PSD-PNL câştigă aproape trei procente, Alianţa Dreapta Unită creşte cu un procent, în timp ce AUR şi SOS România pierd cumulat aproximativ 6 procente. Aproape 60% dintre cei chestionaţi spun că vor merge în mod sigur la vot.

Estimare participare la vot alegeri comasate europarlamentare şi locale

59.2% dintre români declară că vor vota în mod sigur la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie. Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 14.7% dintre români au ales 1, 0.5% au ales 2, 2% au ales 3, 1.2% au ales 4, 6.6% au ales 5, 1.7% au ales 6, 3.2% au ales 7. 7.2% indică 8, 3.7% 9 şi 59.2% indică 10.

Votanţii ADU (76%) şi ai PSD-PNL (69%), persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani (67%) şi cei cu educaţie superioară (67%) declară într-o proporţie mai mare decât media că vor merge cu siguranţă la vot.

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 74.4% din total eşantion

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (74.4% din total eşantion), 46.6% dintre români ar vota cu alianţa PSD – PNL (faţă de 43.7% în martie), 16.7% cu AUR (20.6% în martie), 13.8% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (13.7% în martie).

Pentru UDMR ar vota 5.1% dintre alegători (3.9% în martie), iar pentru SOS Romania ar vota 4.5% (6.4% în martie). Pro România ar obţine 2.7% din totalul voturilor (3.7% în martie), Partidul Ecologist Român 2.4%, Partidul Verde 2% (Alianţa AER 3.4% în martie), REPER 1.8% (0.9% în martie), iar PUSL 1.5%. 2.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid (3.7% în martie).

”Aproape 60% dintre români declară că se vor prezenta la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie. Chiar dacă cifra reală de prezenţă va fi mai apropiată de 50%, declaraţiile participanţilor la sondaj indică un nivel ridicat de interes pentru cele două tipuri de alegeri, ceea ce este îmbucurător pentru democraţia românească. Pe de altă parte, tinerii par în continuare ceva mai puţin mobilizaţi pentru a participa la exerciţiul civic al votului. De asemenea, corelat cu nivelul mai scăzut de mobilizare a tinerilor, observăm că votanţii AUR sunt mai puţin mobilizaţi decât votanţii PSD sau ai Alianţei Dreptei Unite – care sunt în acest moment cei mai siguri de faptul că se vor prezenta la vot. În ceea ce priveşte intenţia de vot, constatăm o creştere a procentului pentru Alianţa PSD – PNL şi scăderi importante în cazul AUR şi al SOS România. Practic, AUR împreună cu SOS România pierd cumulat în ultima lună aproximativ 6 procente de la 27% la 21% (minus 4 procente în cazul AUR şi minus 2 procente în cazul SOS România). Reactivarea temerilor românilor faţă de război, dar şi apropierea momentului alegerilor care pune votanţii în faţa unor alegeri responsabile este posibil să fi contribuit la această tendinţă negativă pentru cele două formaţiuni”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI