Colonel SRI, acuzat că a divulgat secrete de stat

Un colonel SRI a dus acasă zeci de documente secret de stat, pe care le-ar fi şi divulgat unui om de afaceri. Ofiţerul din Slatina are 52 de ani și, între timp, a fost trecut în rezervă.

Colegii au fost cei care au început să-l suspecteze că ducea acasă documente clasificate drept secret de stat, pe care trebuia, de fapt, să le distrugă. Unele acte erau duse în original, pe altele le-a fotografiat.

„În documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalizate de către SRI, precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare, modul de organizare a activității informativ-operative, identitățile persoanelor, modalitățile de obținere a informațiilor, inclusiv prin surse secrete umane”, a transmis SRI, citat de spotmedia.ro.

Procurorii DIICOT i-au percheziționat locuinţa colonelului şi au găsit pe un laptop și pe un stick de memorie 32 de rapoarte de analiză destinate DNA, dar și evaluări de risc.

Ofițerul de informații e bănuit și că i-ar fi divulgat unui om de afaceri rapoarte informative, care vizau un dosar de corupție, dar și că este ascultat de SRI.

Colonelul şi-a recunoscut parţial vina şi s-a înţeles cu procurorii DIICOT. Aceştia au clasat acuzația de divulgare de secrete de stat, dar au păstrat-o pe cea de deținere de documente secrete.

După ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, colonelul a acceptat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Însă Tribunalul Militar București nu a aprobat înţelegerea cu procurorii, pentru că pedeapsa este prea blândă. Așa că instanţa a cerut DIICOT să continue urmărirea penală și pentru o eventuală sustragere de documente secrete.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI