Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, a fost reținut de DNA

Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție.

Urmează ca Alexandru Pițurcă să fie scos din sediul DNA și dus în arestul poliției. 

Procurorii DNA l-au audiat astăzi mai bine de 4 ore pe fiul lui Victor Pițurcă. 

Tot astăzi, Victor Pițurcă a fost plasat sub control judiciar, în dosarul măștilor neconforme pentru MApN.

Fostul selecționer a declarat că nu are niciun amestec în această afacere: ”O să aflați despre ce este vorba!”, a declarat Pițurcă, fără să dea alte detalii, în momentul în care a părăsit arestul Capitalei. 

Alex și Victor Pițurcă au fost reținuti ieri de procurorii DNA, într-un dosar privind cumpărarea de măști de protecție în timpul pandemiei.

În acest dosar a fost reținut și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu. În urmă cu câteva ore, și acesta a fost pus sub control judiciar. 

Luni, DNA a oferit explicații despre dosarul în care au fost reținuți fostul selecționer Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Ce spune DNA

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a lui Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, și a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În pandemie, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Țuțu, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

„Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, informează DNA, potrivit Mediafax.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI