Meteorologii avertizează! Vremea o ia razna în anul 2023. Fenomenul care va afecta și țara noastră

Avertismentul pentru anul 2023 al meteorologilor. Temperaturile globale vor fi printre cele mai ridicate înregistrate vreodată din cauza schimbărilor climatice, iar fenomenul va afecta și România. Acesta ar putea fi al zecelea an consecutiv când temperaturile medii globale cresc față de perioada preindustrială. 

Temperaturile globale în 2023, printre cele mai ridicate înregistrate vreodată 

Cel mai cald an actual din înregistrările care datează din 1850 este 2016, un an care a înregistrat un model climatic „El Nino” în Pacific, care împinge temperaturile globale în sus față de tendințele de încălzire globală. 

Se estimează că anul viitor va fi unul dintre cele mai calde înregistrate, cu temperaturile medii globale estimate cu aproximativ 1,2 grade Celsius peste ceea ce erau înainte ca oamenii să influențeze schimbările climatice, prezice serviciul de meteorologie al Marii Britanii. Dacă acest lucuru se va confirma, ar fi al zecelea an consecutiv când temperaturile medii globale cresc cu peste un grad Celsius peste ceea ce era în vremurile preindustriale, adică perioada 1850-1900, notează The Guardian. 

Temperaturile globale vor crește în 2023. 

„Fără un „El Nino” precedent care să crească temperatura globală, 2023 ar putea să nu fie un an record, dar cu creșterea de fond a emisiilor globale de gaze cu efect de seră care continuă în ritm alert, este probabil ca anul viitor să fie un alt an notabil în această serie”, a declarat prof. Adam Scaife, șeful predicțiilor pe termen lung de la Met Office. 

„Temperatura globală din ultimii trei ani a fost influențată de efectul unei La Nina prelungite, unde în Pacificul tropical apar temperaturi mai scăzute decât media la suprafața mării. La Nina are un efect temporar de răcire asupra temperaturii medii globale”, a declarat și dr. Nick Dunstone de la Met Office, care a estimat prognoza temperaturii globale pentru 2023, conform Impact.ro. 

Ce temperaturi prognozează meteorlogii 

Acesta a mai precizat că pentru anul viitor, modelul nostru climatic indică sfârșitul celor trei ani consecutivi cu statul „La Nina”, cu revenirea la condiții relativ mai calde în părți ale Pacificului tropical. „Schimbare va duce probabil ca temperatura globală în 2023 să fie mai caldă decât în 2022”, a adăugat el. 

Met Office prognozează o temperatură medie globală cuprinsă între 1,08 și 1,32 grade Celsius, peste cea din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Anul trecut, Met Office a estimat că temperatura globală din 2022 va fi între 0,97 și 1,21 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu o estimare centrală de 1,09 grade Celsius. Datele pentru anul care se încheie sugerează că temperatura este cu aproximativ 1,16 grade peste era preindustrială. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI