O furtună solară a deschis o „gaură” în câmpul magnetic al Pământului

O furtună geomagnetică a deschis o „gaură” în câmpul magnetic al Pământului săptămâna trecută, provocând o explozie de aurore pe cerul Cercului Arctic. 

Furtuna solară minoră de clasa G1 a „izbit” Pământul pe 3 noiembrie, potrivit spaceweather.com, citat de The Sun. 

Site-ul care urmărește asteroizii, vânturile solare, eclipsele și aurorele a dezvăluit că furtuna a durat mai mult de șase ore și a provocat deschiderea unei „spărturi” în câmpul magnetic, permițând pătrunderea vântului solar. 

Furtunile ce au urmat ulterior au creat unele dintre cele mai intense aurore boreale în Tromsø, Norvegia, regiune cunoscută pentru priveliștea minunată pe care o oferă spectaculoasele lumini. 

Aurorele, care apar cel mai frecvent verzi și albastre, sunt cauzate de particulele energetice puternice provenite de la Soare care intră în câmpul magnetic al Pământului și interacționează cu gazele atmosferice, potrivit NASA. 

Când particulele se ciocnesc cu atomii de oxigen, aurorele emană o nuanță verde, în timp ce atomii de azot fac ca aurorele să pară mai violete. 

Aceste „unde” fantastice de lumină sunt văzute în general numai în apropierea Cercului Arctic (în emisfera nordică) și a Cercului Antarctic (în emisfera sudică). 

De obicei, aurora boreală este cel mai frecvent observată începând din luna septembrie până în luna aprilie. 

Țări precum Norvegia, Canada și Islanda sunt destinațiile populare unde pot fi văzute aurorele. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI