Alexandru Rafila, despre dozele de vaccin anti-COVID-19 achiziţionate de România în pandemie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre dozele de vaccin anti-COVID-19 achiziţionate de România în perioada pandemiei, că a reuşit să facă o economie de vreo 15 milioane de doze şi o economie globală de vreo 300 de milioane de euro, ceea ce este extrem de important. 

Referitor la vaccinurile cumpărate de statul român, ministrul a spus că doar de la Pfizer trebuia să primim 19 milioane de doze de vaccin, anul acesta şi 19 milioane anul viitor, fiind vorba de un angajament al guvernului precedent, şi care ajunge la aproape 39 de milioane de doze, pentru doi ani. 

”Am reuşit la începutul anului, în ianuarie, să vindem la altă ţări 7,5 milioane de doze, mai exact 6,5 milioane de la Pfizer şi 1 million de doze de la Moderna, le-am vândut în Germania şi Ungaria, cea mai mare parte în Germania. Au mai rămas 11,2 milioane de doze pentru acest an şi 19 milioane de doze pentru anul viitor”, a spus ministrul. 

Rafila a precizat că a avut repetate negocieri cu producătorul şi cu oficialii de la Bruxelles, dar şi cu alţi miniştri ai săntăăţii din alte ţări, iar discuţia a fost că putem reduce cantitatea de doze livrate din acest an la 3 milioane faţă de 11, 2 milioane, iar pentru anul viitor vom vedea, urmând o altă negociere. 

”Am făcut o economie de vreo 15 milioane 9 de doze, nr), o economie globală de vreo 300 de milioane de euro, ceea ce cred că este extrem de important”, a mai spus Alexandru Rafila, precizând că, în afară de asta, avem 6 milioane de euro care au expirat sau urmează să expire în depozite până la sfârşitul anului. 

”Cel mai mare cost îl vom plăti prin afectarea încrederii populaţiei în vaccinare în general şi în mod evident distrugerea unor vacinuri şi cheltuirea banilor publici în condiiţiile unor contracte netrasparente. Lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor publici creează neîncredere şi duce la nevaccinare”, a ţinut să precizeze ministrul.  

Întrebat cât pierde statul român din aceste vaccinuri, Rafila a răspuns: ”Sunt nişte sute de milioane de euro care se pot pierde, depinde foarte mult această pierdere cât de mare va fi, dacă negocierile Comisiei cu producătorii ajung la un rezultat”, ministrul adăugând că o cantitate de doze o putem primi în 10 ani ca un soi de vaccin gripal, cu formula adaptată în fiecare an, şi aceasta să fie o soluţie. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI