Ministrul britanic de Externe James Cleverly avertizează că vor exista ”consecinţele grave” pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în Ucraina

 

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a avertizat, luni, că vor exista ”consecinţe grave” pentru Rusia dacă liderii ruşi ar alege să folosească arme nucleare în Ucraina, relatează CNN.

”Camera a remarcat discuţiile iresponsabile ale lui Putin despre armele nucleare şi afirmaţia absurdă că Ucraina intenţionează să detoneze o bombă radiologică mizerabilă în propriul teritoriu”, a spus Cleverly într-o declaraţie adresată Camerei Comunelor.

”Nici o altă ţară nu vorbeşte despre utilizarea nucleară. Nicio ţară nu ameninţă Rusia sau pe preşedinte (Vladimir) Putin”, a adăugat el.

Cleverly a subliniat că pentru Regatul Unit şi aliaţii săi, orice utilizare a armelor nucleare ”ar schimba fundamental natura acestui conflict. Ar fi consecinţe grave pentru Rusia”, a spus şeful diplomaţiei britanice.

El a mai precizat că Putin ”se răzbună” pentru eşecurile sale militare asupra civililor din Ucraina, întrerupându-le alimentarea cu energie şi apă şi ”pe cei mai săraci oameni din lume ameninţăndu-le proviziile de hrană”.

Cleverly a continuat să spună că 60% din grâul exportat în cadrul iniţiativei de exportare a cerealor din Marea Neagrî a ajuns în ţări cu venituri mici şi medii şi ar fi”inadmisibil” ca acele ţări să ”sufere” din cauza ”eşecurilor lui Putin în Ucraina”.

”Îndemn Rusia să înceteze să împiedice această iniţiativă vitală care ajută la hrănirea celor flămânzi din întreaga lume şi să accepte extinderea ei”, a mai spus ministrul britanic de Externe.

Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acordul privind cerealele, după ce a susţinut că Ucraina a organizat un atac cu drone asupra flotei sale de la Marea Neagră, în oraşul Sevastopol din Peninsulda Crimeea.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI