Vladimir Putin instaurează legea marţială în cele patru teritorii ucrainene pe care le-a anexat

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri să se instaureze legea marţială în cele patru teritorii ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojia – pe care le-a anexat la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP.

Liderul de la Kremlin a anunţat această măsură în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus, difuzată în direct la televiziune.

Kremlinul a publicat apoi un decret în care se aratăâ că legea marţială intră în vigoare în cele patru teritorii ucrainene anexate începând de joi, de la miezul nopţii.

Aceste teritorii ucrainene ”au instaurat legea marţială înainte să intre în componenţa Federaţiei ruse, însă este necesar să se oficializeze acest regim în baza legislaţiei ruse”, a anunţat Vladimir Putin.

El a justificat această măsură acuzând Kievul că nu vrea să negocieze cu Moscova şi de faptul că continuă ”să bombardeze” populaţia civilă din aceste regiuni ucrainene.

Legislaţia rusă prevede o serie de măsuri în cazul instaurării legi marţiale – între altele, o consolidare a măsurilor de securitate, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, interzicerea adunărilor publice, evacuarea unor întreprinderi strategice, interdicţia de a părăsi teritoriul respectiv, internarea populaţiei, aplicarea cenzurii militare în telecomunicaţii.

REGIM DE REACŢIE LA NIVEL MEDIU ÎN CRIMEEA ŞI REGIUNILE RUSE VECINE CU UCRAINA

Putin instaurează prin acest decret şi un regim consolidat de securitate – denumit ”regim de reacţie la nivel mediu” – în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, iar prin alt decret şi în regiunile ruseşti Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, Voronej şi Kursk, situate în apropiere de Ucraina.

Acest al doilea decret, publicat pe site-ul Kremlinului, prevede, între altele, o consolidare a apărării ordinii publice şi asigurarea siguranţei publice, apărarea armatei, a instalaţiilor de stat importante şi speciale, a instalaţiilor care asigură activitatea vitală a populaţiei, funcţionarea transportului public şi comunicaţiilor, a instalaţiilor energetice şi a instalaţiilor care prezintă un risc sporit la adresa vieţii şi sănătăţii umane şi mediului înconjurător”.

El prevede, de asemenea, ”introducerea şi menţinerea unui regim special la intrarea şi ieşirea din teritoriul (vizat) şi restricţionarea libertăţii de mişcare pe acesta”.

Acest al doilea decret prevede shimbări în regiuni ruse vecine cu Ucraina.

Rusia nu intenţionează să-şi închidă frontiera în urma declarării legii marţiale în cele patru teritorii ucrainene, a declarat agenţiei ruse de presă RIA Novosti un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”PUTERI SUPLIMENTARE” 

”Oficialii de rang înalt din componenţa Federaţiei ruse este necesar să acorde atenţia necesară implementării măsurilor menite să asigure siguranţa oamenilor, protecţia şi protecţia antiteroristă a instalaţiilor critice, menţinerea ordinii publice, creşterea stabilităţii economiei, industriei şi lărgirea producţiei mijloacelor necesare operaţiunii militare speciale”, a anunţat Vladimir Putin, relatează CNN.

Liderul de la Kremlin a făcut acest anunţ după ce a impus prin decret legea marţială în teritoriile ucrainene din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie pe care le-a anexat.

Aceste patru regiuni ucrainene se află – parţial – sub controlul ruşilor.

Occidentul a respins aceste anexări şi a anunţat că nu le va recunoaşte niciodată.

”În vederea coordonării activităţii, şefii regiunilor vor primi autoritatea de a crea cartiere generale adecvate. Ordon Guvernului, Ministerului (rus) al Apărării şi altor ministere să le acorde toată asistenţa necesară”, a anunţat Putin.

El a anunţat că a ordonat Guvernului să înfiinţeze un Consiliu Special care să coordoneze aceste schimbări.

”Din Consiliu vor face parte vicepremierii, reprezentanţii forţelor de ordine, blocul socio-economic din Guvern, administraţia prezidenţială şi Consiliul de Stat, care vor asigura o interacţiune strânsă cu regiunile”, a anunţat liderul de la Kremlin.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI