Fiul unui renumit profesor de economie din Timişoara, inspector ANAF, reţinut de DNA pentru luare de mită şi alte două infracţiuni

Un inspector al ANAF Timişoara, Alexandru Ţăranu, fiul unui cunoscut profesor de economie, Nicolae Ţăranu, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită şi instigare la spălarea banilor, ambele în formă continuată, dar şi complicitate la evaziune fiscală. În acest caz este implicat şi tatăl său.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al DNA, procurorii din Timişoara au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Alexandru Ţăranu şi a unei femei, administrator al unei societăţi comerciale.

Alexandru Ţăranu, care este inspector în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Timiş, este acuzat de luare de mită, în formă continuată, instigare la spălarea banilor, în formă continuată, şi complicitate la evaziune fiscală.

Femeia, administrator al unei firme din Timişoara, este acuzată de dare de mită în formă continuată, evaziune fiscală şi spălarea banilor, în formă continuată.

”În perioada iunie 2015-februarie 2016, suspectul Ţăran Alexandru, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit, în mai multe tranşe, prin virament bancar şi în numerar, suma totală de 276.000 de lei, cu titlu de mită, în legătură cu efectuarea unui control la o firmă a omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în urma căruia ar fi întocmit un raport de inspecţie fiscală favorabil în baza căruia societăţii comerciale respective i-a fost rambursat TVA de peste 968.436 lei. În realitate, suspectul ar fi trebuit să constate caracterul fictiv al unor operaţiuni comerciale (în valoare totală de 5.003.586 lei TVA inclus) şi să aplice prevederile legale care se impuneau”, precizează DNA. 

Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea funcţionarului public, ar fi fost încheiate trei contracte de consultanţă fictive cu societăţile comerciale deţinute de persoane din familia inspectorului fiscal.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, tatăl lui Alexandru Ţăranu, cunoscutul profesor de economie din Timişoara Nicolae Ţăranu, a fost cel care a încheiat cu firma respectivă contracte de consultanţă fictive.

”În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, se mai arată în comunicat.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI