Dirijor ucrainean, ucis în locuinţa sa, după ce a refuzat să colaboreze cu ocupanţii ruşi

Dirijorul ucrainean Iuri Kerpatenko a fost ucis de militari ruşi „în propria casă” la Herson, un oraş din sudul Ucrainei ocupat de la începutul conflictului, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al Culturii, scrie Le Figaro.

Această „crimă brutală”, dezvăluită vineri de mass-media, a fost comisă ca urmare a „refuzului lui Kerpatenko de a coopera cu ocupanţii”, a adăugat ministerul într-un comunicat de presă. A lucrat la Filarmonica Regională din Herson din 2000 şi a devenit în 2004 dirijorul Teatrului Muzical şi Dramatic al acestui oraş, care poartă numele Mykola Kulich, a spus aceeaşi sursă.

„Iuri Kerpatenko şi-a declarat deschis poziţiile şi a refuzat să părăsească Hersonul ocupat”, a continuat Ministerul Culturii.

„Potrivit relatărilor presei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzicii, 1 octombrie, ocupanţii şi colaboratorii lor din Orchestra Filarmonicii plănuiau un concert festiv la Herson”, potrivit acestei surse. Ruşii „şi-au dorit ca acest concert să fie o demonstraţie a aşa-numitei „restaurări a unei vieţi paşnice” la Herson. Cu toate acestea, dirijorul orchestrei, Iuri Kerpatenko, a refuzat categoric să coopereze cu ocupanţii”, a explicat ministerul.

Rusia a anunţat joi că va organiza evacuarea pe teritoriul său a populaţiei din regiunea Herson, pretinzând că răspunde unei cereri din partea autorităţilor locale de ocupaţie ameninţate de progresul contraofensivei armatei ucrainene.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI