Australia ar putea renunța definitiv la imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnote

Guvernul australian a anunţat, marţi, că imaginea Reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de cinci dolari australieni nu va fi înlocuită automat cu cea a Regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca în schimb să fie înlocuită cu imaginea unor personalităţi naţionale, relatează Reuters.

Este obligatoriu ca monedele să ilustreze imaginea monarhului britanic, însă decizia de a imprima chipul suveranei pe bancnota de cinci dolari australieni nu a avut legătură cu statutul său de monarh, ci cu personalitatea sa, iar eventualele schimbări nu ar fi ”automate”, a declarat, marţi, ministrul adjunct al Finanţelor, Andrew Leigh.

Întrebat de un reporter dacă Guvernul ar lua în considerare înlocuirea imaginii monarhului britanic de pe bancnote cu cea a unei personalităţi australiene, de exemplu activistul pentru drepturile teritoriale ale indigenilor, Edward Mabo, Leigh a spus: ”Este o discuţie care va avea loc în guvern. Nu e nicio grabă în privinţa aceasta. Prioritatea acum este schimbarea monedelor”.

Moartea Reginei a reaprins dezbaterile referitoare la viitorul Australiei ca monarhie constituţională. Alegătorii au ales cu stricteţe să menţină monarhul britanic ca şef de stat într-un referendum din 1999.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat, marţi, că nu a decis încă dacă imaginea unui australian ar trebui imprimată pe bancnota de 5 dolari.

”Cred că este un moment în care este necesar un pic de respect. Vom trata aceste probleme în mod corespunzător, într-un mod ordonat, într-un mod respectuos”, a evocat Albanese.

Monetăria Regală Australiană, singurul producător de monede din ţară, a anunţat marţi că nu va emite monede care să poarte chipul Reginei Elisabeta  a II-a în 2023.

Aproximativ 15 miliarde de monede au fost bătute cu imaginea Reginei Elisabeta  a II-a de la încoronarea regretatei suverane britanice în 1953. Monetăria produce între 110 milioane şi 150 de milioane de monede anual.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI