Joe Biden respinge cererea Kievului de a declara Rusia ”stat terorist”

SUA respinge cererea Kievului de a declara Rusia ”stat terorist”. Administraţia americană consideră că ar fi contraproductiv, în situaţia actuală, să califice Rusia drept ”stat terorist”.

Întrebat despre acest lucru, preşedintele american Joe Biden a răspuns printr-un ”nu”, scrie AFP. Ulterior, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a fost îndemnată marţi să explice răspunsul lui Biden, și a declarat că o asemenea calificare ”nu este mijlocul cel mai eficient şi nici cel mai puternic de a cere ca Rusia să dea socoteală” pentru invazia Ucrainei. Ea a precizat că acest lucru ar putea dăuna eforturilor de a trimite ajutoare umanitare în Ucraina.

„O astfel de calificare ar putea totodată submina (coaliţia) multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă în a cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi capacităţii noastre de a susţine Ucraina în negocieri”, a adăugat ea.

Calificarea drept stat care ”susţine terorismul” de către prima economie mondială are consecinţe vaste şi expune băncile şi întreprinderile americane unor proceduri judiciare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la sfârşitul lui iunie ca Rusia să fie recunoscută drept un ”stat care susţine terorismul”, la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morţi.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI