Două femei condamnate la moarte în Iran pentru activism LGBT. Sunt acuzate, printre altele, de „corupție pe Pământ”

Două femei iraniene au fost condamnate la moarte pentru activism în sprijinul comunității LGBT din republica islamică, potrivit RFE/RL. 

Agenția iraniană de stat IRNA a prezentat pedepsele dictate pentru Zahra Hamadani și Elham Chubdar pe 5 septembrie, la o zi după anunțul făcut de rețeaua pentru drepturile omului Hengaw, care spunea că a primit informații care arată că femeile au aflat despre condamnări cu câteva zile în urma. 

Gărzile Revoluționare din Iran (IRGC) le acuză pe cele două femei de „promovarea homosexualității și a relațiilor sexuale ilicite”, printre altele. 

Hengaw anunțase că instanța revoluționară din Urmia a stabilit că ele sunt vinovate de „corupție pe Pământ”, „promovare a creștinismului” și „comunicare cu media care se opune Republicii Islamice”. 

Vorbind despre așa-numita acuzație de „corupție pe Pământ”, Peter Tatchell, activist britanic pentru drepturile LGBT, explica pe 4 septembrie pentru The Jerusalem Post că ea este „folosită adesea împotriva criticilor regimului și a celor care exprimă opinii ce nu se conformează cu credință islamică”. 

Nici Hamadani (31 de ani) și nici susținătorii săi nu au comentat acuzațiile, însă ea mai fusese vizată și în trecut de autoritățile iraniene pentru activitățile sale în ceea ce privește comunitatea LGBT. În octombrie 2021, activista fusese reținută pentru că aparase drepturile LGBT în postările de pe rețelele sociale. O lună mai târziu avea să fie arestată în timp ce încerca să părăsească țara, iar de atunci nu ar mai fi avut acces la avocat. 

Membrii comunității LGBT sunt nevoiți să își ascundă orientarea sexuală în Iran, acolo unde homosexualitatea se pedepsește cu moartea. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI