Atac în nordul Siriei: 11 morți în urma confruntărilor armate

Un atac turc vizând o poziţie a forţelor regimului lui Bashar al-Assad, în nordul Siriei, s-a soldat marţi cu 11 morţi, în urma unor confruntări armate nocturne între forţe turce şi combatanţi kurzi, anunţă un ONG, relatează AFP.

”Unsprezece combatanţi au fost ucişi într-un atac aerian turc care vizat o poziţie a regimului sirian (…), în apropiere de frontiera Turciei”, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Nu ştim dacă ei provin din rândul forţelor regimului sau dacă combatanţi kurzi controlează zona”,declară directorul SOHR Rami Abdelerahman.

Acest atac aerian a vizat o poziţie a regimului în satul Jarqali, la vest de oraşul de frontieră Kobani, potrivit aceleiaşi surse.

Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, au anunţat într-un comunicat că ”avioane militare turce au efectuat 12 atacuri aeriene împotriva unor poziţii ale armatei siriene desfăşurate în fâşia de la frontieră situată la vest de Kobani”.

Raidurile s-au soldat cu ”victime”, a anunţat un purtător de cuvânt al FDS, Farhad Shami, fără să ofere detalii.

Forţe kurde controlează cea mai mare parte a nord-estului Siriei – o ţară fragmentată de la începutul Războiului civil, în 2011, care a devenit tot mai complex în timp, prin intervenţia a multiple grupări şi puteri străine, ca Turcia.

Războiul s-a soldat cu o jumătate de milion de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

Forţe ale regimului al-Assad au fost desfăşurate în ultimii ani în zone controlate de forţe kurde, în apropierea frontierei cu Turcia, în cadrul unor acorduri menite să îndiguiască ofensive turceşti împotriva combatanţilor kurzi, pe care Ankara îi consideră ”terorişti”.

Confruntări armate violente au izbucnit în noaptea de luni spre marţi între FDS şi forţe turce, care şi-au intensificat bombardamentele vizând poziţii kurde, după atacarea unei poziţii turceşti situate de partea turcă a frontierei, potrivit SOHR.

Acest atac kurd pe teritoriul turc s-a soldat cu moartea unui militar, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

”Au fost neutralizaţi 13 terorişti kurzi” în atacuri de represalii ale Ankarei în Siria, a anunţat ministerul turc, precizând că operaţiunile în regiune continuă.

Turcia a lansat o serie de ofensive în Siria vizând forţe kurde şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), începând din 2016.

În cazul în care se adevereşte că cei 11 combatanţi ucişi marţi provin din rândul forţelor lui al-Assad, acest atac va marca una dintre cele mai importante escaladări de la confruntările armate dintre Ankara şi Damasc din 2020, în urma unui atac aerian al regimului sirian soldat cu moartea a 33 de militari turci în provincia Idleb (nord-vest).

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă din mai cu o ofensivă de anvergură împotriva kurzilor, în nord-estul Siriei.

De la începutul Războiului din Siria, Turcia i s-a opus aprig preşedintelui sirian Bashar al-Assad, susţinând rebeli sirieni.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a îndemnat la o reconciliere între Guvernul sirian şi opoziţie – un îndemn care-i irită pe rebeli şi conduce la manifestaţii antiturceşti.

Mevlüt Cavusoglu a declarat marţi că insurgenţii sirieni şi regimul de la Damas este necesar ”să se reconcilieze”.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI