Nancy Pelosi a ajuns în Japonia, ultima etapă a turneului în Asia. Rachete balistice chineze lansate în largul Taiwanului, cad pentru prima oară în zona economică exclusivă a Japoniei

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a sosit joi în Japonia, ultima vizită în cadrul turneului său în Asia, în care a efectuat o rară vizită în Taiwan şi a înfuriat China, relatează AFP.

Avionul la bordul căruia se afla Nancy Pelosi a aterizat la baza aeriană Yokota, la periferia de vest a Tokyo, unde a sosit din Coreea de Sud, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Beijingul, care consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez, a lansat exerciţii militare de o amploare fără precedent, în semn de protest faţă de vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

Rachete balistice chineze au căzut în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei pentru prima oară, a anunţat joi ministrul japonez al Apărării Nobuo Kishi.

Cinci dintre nouă rachete chineze de tip Dongfeng, lansate în ape în nord-estul şi sud-vestul Taiwanului, au căzut în ZEE, a anunţat iniţial ministrul.

”Japonia a depus un protest pe lângă China, pe cale diplomatică”, a anunţat el, catalogând acest incident drept o ”problemă gravă care ne afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri”.

Ministrul a revizuit apoi cele nouă rachete evocate şi a anunţat că patru rachete au ”survolat insula Taiwan”.

Tokyo a îndemnat Beijingul ”să oprească imediat” aceste manevre.

”Acţiunile Chinei au de această dată un impact grav asupra păcii şi securităţii regiunii”, a avertizat ministrul japonez de Externe Yoshimasa Hayashi.

Aceste rachete chineze ar fi căzut în sud-vestul Insulei japoneze Hateruma, potrivit Japoniei, din cauza apropierii geografice a celor două ţări.

Unele dintre insulele regiunii japoneze Okinawa (sud) se află la câteva zeci de kilometri de Taiwan.

Însă este pentru prima oară când rachete balistice chineze intră în ZEE japoneză.

Aceste exerciţii militare chineze urmează să dureze trei zile, potrivit Chinei, într-o atmosferă foarte tensionată după vizita lui Pelosi în Taiwan, considerată o susţinere a partizanilor independenţei Taiwanului şi o negare a angajamentelor oficiale americane de a nu întreţine relaţii oficiale cu insula.

Tokyo, un aliat apropiat al Statelor Unite, şi-a exprimat ”îngrijorarea” imediat după anunţarea manevrelor militare chineze.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, care efectuează prima vizită în Japonia din 2015, urmează să fie primită vineri de către premierul nipon Fumio Kishida, potrivit postului public de televiziune NHK.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI