Avertisment: Coreea de Nord pare „de neoprit” în dezvoltarea de rachete nucleare

Coreea de Nord dezvoltă rachete nucleare mult mai rapid decât ritmul în care SUA modernizează sistemul de apărare antirachetă, avertizează un important expert din statul asiatic. 

Coreea de Nord pare „de neoprit”, spune Victor Cha, fostul director al afacerilor asiatice în Consiliul de Securitate Națională și președintele coreean la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. 

Expertul susține că progresul Coreei de Nord în dezvoltarea de rachete nucleare este „mai rapid” decât evoluția programului american de apărare antirachetă, scrie Business Insider.  

Victor Cha a precizat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Seul, că statul avansează rapid capacitățile sale strategice de arme și pare că de parcă ar fi „de neoprit”, a raportat agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud. 

„Statele Unite se extind și modernizează rachetele și își sporesc și completează sistemul de apărare antirachetă. Progresul Coreei de Nord în ceea ce privește programele este mai rapid decât modernizarea sistemelor SUA de apărare antirachetă”, a spus Cha, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Seul, conform agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud. 

Coreea de Nord acuză SUA că desfăşoară un război biologic în Ucraina. Reacția Americii 

Provocare pentru SUA 

Sistemele americane de apărare antirachetă sunt capabile să facă față amenințărilor tradiționale cu rachete balistice în cantități limitate, dar sistemele mai complexe, cum ar fi rachetele hipersonice, pot reprezenta o provocare mai mare pentru SUA. 

Cha, care a condus negocierile cu Coreea de Nord în timpul administrației George W. Bush, a spus că refuzul Phenianului de a răspunde încercărilor de dialog cu SUA face ca situația actuală să „nu fie una bună”. 

Acesta spune însă că acțiunile militare nu sunt răspunsul potrivit la această situație. 

Coreea de Nord, care pune foarte mult accent pe armata sa, a efectuat 31 de teste de rachete. 

Ca răspuns, SUA și Coreea de Sud au efectuat lansări comune de rachete. De asemena, cele două țări vor participa la un antrenament militar comun extins care implică exerciții pe teren în această vară. 

Perspectiva extinderii exercițiilor a agitat Phenianul. Săptămâna trecută, un oficial nord-coreean a avertizat că SUA și Coreea de Sud se vor confrunta cu provocări de securitate „fără precedent” și cu consecințe „nedorite” dacă nu își opresc „confruntarea militară”. 

În opinia SUA și a aliaților săi, Coreea de Nord este cea care provoacă tensiuni. 

În tot acest timp, secretarul de stat Antony Blinken a spus că „Pyongyangul se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear”. 

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI