Țara care interzice plasticul de unică folosinţă pentru a combate poluarea

India a interzis, vineri, utilizarea plasticului de unică folosință pentru a combate poluarea.

Conform CNN, guvernul a respins cererile companiilor din industria alimentară, a băuturilor şi a bunurilor de consum de a amâna restricţia pentru a evita perturbările.

Deşeurile de plastic au devenit o sursă semnificativă de poluare în India, a doua cea mai populată ţară din lume.

Creşterea economică rapidă a alimentat cererea de bunuri care vin cu produse din plastic de unică folosinţă, cum ar fi paiele şi tacâmurile de unică folosinţă.

Însă India, care utilizează anual aproximativ 14 milioane de tone de plastic, nu dispune de un sistem organizat de gestionare a deşeurilor de plastic, ceea ce duce la aruncarea pe scară largă a deşeurilor.

Străzile din toate oraşele sunt pline de produse din plastic uzat care, în cele din urmă, blochează canalizările, râurile şi oceanele şi ucid animalele.

Interdicţia include paiele, tacâmurile, beţişoarele pentru urechi, foliile de ambalaj, beţele de plastic pentru baloane, bomboane şi îngheţată şi pachetele de ţigări, printre alte produse, a anunţat guvernul premierului Narendra Modi într-o declaraţie.

PepsiCo, Coca-Cola, precum şi companiile locale Parle Agro, Dabur şi Amul au făcut lobby pentru ca paiele să fie exceptate de la interdicţie.

Guvernul a exceptat deocamdată pungile de plastic, dar le-a cerut producătorilor şi importatorilor să mărească grosimea pentru a promova reutilizarea.

În afară de companiile de produse alimentare şi băuturi şi de bunuri de consum, producătorii de plastic s-au plâns şi ei de interdicţia care, spun ei, nu le-a oferit timpul necesar pentru a se pregăti.

Unii experţi consideră că aplicarea interdicţiei ar putea fi dificilă. Guvernul a decis să înfiinţeze unităţi de control pentru a verifica orice utilizare, vânzare şi distribuţie ilegală a produselor din plastic de unică folosinţă.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, deşeurile de plastic au atins proporţii uriaşe în oceanele lumii, unde se estimează că sunt aruncate 100 de milioane de tone. Oamenii de ştiinţă au descoperit cantităţi mari de microplastic în intestinele mamiferelor oceanice, precum balenele.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI