OMS: Anual 13 milioane de oameni mor din cauze care ar putea fi evitate

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii. OMS a stabilit ca tema acestui an să fie ”Planeta noastră, sănătatea noastră”, arătând că, anual, 13 milioane de oameni mor din cauze legate de mediu care ar putea fi evitate.

Încă din 1950, an de an, în data de 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii, iar anual OMS scoate în evidenţă o temă majoră de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare cu scopul de a atrage atenţia lumii întregi. 

Tema acestui an este ”Planeta noastră, sănătatea noastră”, iar OMS estimează că mai mult de 13 milioane de oameni mor anual de cancer, astm, boli de inimă, afecţiuni care au legătură cu poluarea şi schimbările climatice, cauze care pot fi evitate.  

”Criza sanitară din ultimii doi ani a evidenţiat nu numai starea fragilă a sistemelor de sănătate, ci şi inechităţile din lumea noastră. Pandemia ne-a arătat urgenţa creării unor societăţi durabile, angajate să obţină o sănătate echitabilă pentru toţi membrii lor, acum şi pentru generaţiile viitoare, fără a încălca limitele ecologice. Designul actual al economiei conduce la o distribuţie inechitabilă a veniturilor, a bogăţiei şi a puterii; prea mulţi oameni încă trăiesc în sărăcie şi instabilitate. O economie a bunăstării are ca obiective bunăstarea umană, echitatea şi durabilitatea ecologică. Aceste obiective se traduc în investiţii pe termen lung, bugete de bunăstare, protecţie socială şi strategii juridice şi fiscale”, a transmis OMS, în mesajul de Ziua Mondială a Sănătăţii.  

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI