Cel mai grav focar din China! Acest oraș intră în lockdown

China se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 de la începutul pandemiei. Shanghai, care are o populație de 25 de milioane de locuitori, a intrat sâmbătă în lockdown. Autoritățile au început să impună din nou măsuri restrictive dure împotriva Covid-19, informează AFP.

Capitala economică a Chinei a devenit în ultimele zile epicentrul unui nou val de cazuri de infectare în această ţară – asociat variantei Omicron a coronavirusului -, care a înregistrat o accelerare la începutul lunii martie.

Pentru a evita o izolare generală a oraşului Shanghai, măsură dăunătoare economiei, autorităţile au impus un lockdown alternativ în cele două jumătăţi ale metropolei pentru a permite testarea generală a populaţiei.

Zona vestică a oraşului Shanghai (Puxi) a fost închisă vineri, în timp ce în cea estică (Pudong) urmau fie să ridicate restricţiile după patru zile de izolare, informează Agerpres.

Sâmbătă, primăria a anunţat menţinerea, mai mult sau mai puţin strictă, a măsurilor de izolare în aproape toată această zonă din Shanghai, unde se află zgârie-norii emblematici din cartierul său de afaceri.

Această decizie echivalează cu o izolare de facto a celui mai mare oraş din China, care găzduieşte numeroase multinaţionale şi reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul gigantului asiatic, potrivit analiştilor.

Ministerul Sănătăţii din China a anunţat sâmbătă peste 9.875 de noi cazuri pozitive la nivel naţional, dintre care aproximativ 6.300 în Shanghai.

În ultima zi a săptămânii trecute, anunţul neaşteptat al primelor măsuri de lockdown impuse începând din ziua următoare a provocat un aflux de consumatori în supermarketuri. De atunci, preţurile legumelor au crescut – triplându-se în unele pieţe -, iar localnicii se plâng de lipsa produselor proaspete.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI