Momente grele pentru Marina Ovsianikova. Jurnalista care a protestat în direct față de războiul Rusia-Ucraina a fost interogată 14 ore

Marina Ovsianikova, jurnalista care a apărut la postul public de televiziune din Rusia cu un mesaj anti-război, a fost audiată de forțele de ordine rusești timp de 14 ore.

Jurnalista va fi cercetată în continuare potrivit noilor legi semnate de Vladimir Putin și riscă până la 15 ani de închisoare pentru propagandă anti-război.

Președintele Ucrainei i-a mulțumit pentru curajul său, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „huliganism” gestul jurnalistei. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a transmis că este gata să-i ofere rusoaicei „protecţie consulară”.

„Vreau să le mulțumesc tuturor pentru susținere… prieteni, colegi. Au fost zile foarte, foarte grele în viața mea, pentru că am petrecut practic două zile fără somn. Ancheta a durat peste 14 ore și nu mi-au dat voie să iau legătura cu cei dragi, apropiați. Nu mi-au oferit niciun sprijin juridic și de aceea mă aflam într-o situație destul de dificilă. Voi da toate declarațiile mâine, pentru că astăzi am nevoie pur și simplu să mă odihnesc”, a declarat la ieșirea din secția de poliție Marina Ovsianikova.

Deocamdată a scăpat doar cu o amendă, pentru că a făcut un protest neautorizat. Dar rămâne deschisă posibilitatea ca să fie judecată mai departe în baza legii care interzice criticarea armatei ruse. Așa că riscă în continuare ani grei de închisoare pentru protestul din timpul buletului de știri, când a apărut în fața camerei cu o pancartă pe care scria „Nu credeți propaganda. Cei de aici vă mint”.

Mesajul ei a putut fi văzut și auzit de zeci de milioane de oameni, timp de câteva secunde, înainte ca regia să schimbe cadrul. Ea înregistrase un mesaj prin care și-a explicat gestul.

„Ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă. Iar Rusia este statul agresor. Responsabilitatea pentru agresiune o poartă o singură persoană, iar acea persoană este Vladimir Putin. Tata este ucrainean, mama este rusoaică, ei nu au fost niciodată dușmani. Din păcate, lucrez la Canalul 1 de câțiva ani, lucrez cu propaganda Kremlinului. Acum îmi este rușine. Îmi este rușine că am permis să apară minciuni pe ecranele TV”, a spus jurnalista într-un mesaj video.

Curajul femeii, mamă a doi copii, care era conștientă că își risca libertatea, a fost lăudat inclusiv de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Le sunt recunoscător rușilor care nu încetează să încerce să arate care este adevărul, celor care luptă cu dezinformarea și le spun prietenilor ce se întâmplă de fapt. Și, personal, vreau să-i mulțumesc acelei femei care a intrat în studioul Canal 1 cu un afiș anti-război”, a spus președintele Ucrainei.

Moscova a impus o blocadă aproape totală a informațiilor despre război. Oamenii sunt arestați pe stradă chiar și pentru aluzii la opoziția lor față de invazie.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI