Traian Băsescu, amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre „grupările țigănești de tip mafiot”

Fostul președinte Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 5.000 de lei pentru afirmații referitoare la „grupările țigănești de tip mafiot”, conform unui comunicat de presă transmis miercuri de CNCD.

„Afirmațiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se precizează în comunicat.

Pentru aceste afirmații, actualul europarlamentar PMP a fost sancționat cu o amendă de 5.000 de lei, hotărâre luată cu unanimitate de voturi.

Postarea lui Traian Băsescu

„Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. 

Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au autoatribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesioniști de locuințe specializate, în neutralizarea instalațiilor de supraveghere și devalizarea locuințelor în doar câteva minute, își fac tot mai simțită prezența prin creșterea rapidă a numărului de locuințe jefuite (…).

Grupările țigănești de tip mafiot, care încep să-și împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac și ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori.  Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe. 

Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian care până acum câteva luni era o raritate.  În acest timp, poliţia şi jandarmeria nu acţionează pentru că pur şi simplu nu au informaţii”, continua preşedintele Traian Băsescu în acea postare.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI