Vladimir Putin: ”Rusia nu mai are decât două săptămâni la dispoziţie să se pregătească pentru Omicron”

Rusia, ţara europeană cea mai afectată de COVID-19, nu mai dispune decât de două săptămâni înainte de a fi lovită la rândul său de varianta Omicron a coronavirusului, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

“Vedem ce se întâmplă în lume, iar acest lucru arată că avem la dispoziţie circa două săptămâni să ne pregătim”, a declarat liderul de la Kremlin, făcând apel la accelerarea testării şi vaccinării.

Mai mult de jumătate dintre europeni riscă să fie afectaţi în două luni de variata Omicron a coronavirusului, a transmis marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Rusia abia a depăşit valul extrem de ridicat de decese cauzat de varianta Delta.

Pentru moment, autorităţile au dificultăţi în a convinge populaţia să se imunizeze împotriva virusului.

“Evident, (vaccinul) Sputnik-V este eficient. Poate chiar mai mult decât alte vaccinuri folosite în lume”, a adăugat el, în cadrul unei reuniuni guvernamentale transmise de televiziunea rusă.

Rusia a înregistrat peste 87.000 de decese legate de COVID-19 în noiembrie, conform unui bilanţ al agenţiei naţionale de statistică Rosstat, un record lunar care a ridicat la peste 600.000, la sfârşitul lunii noiembrie, numărul total al morţilor de la debutul pandemiei.

Cifrele sunt mai mari decât cele ale guvernului, care foloseşte o definiţie extrem de restrictivă a deceselor cauzate de coronavirus, bilanţul oficial anunţat miercuri de executiv fiind de 318.432 de decese.

Deşi Rusia dispune de mai multe vaccinuri de concepţie proprie, printre care Sputnik-V, mai puţin de jumătate din cei 144 de milioane de ruşi s-au vaccinat cu schema completă până acum, conform site-ului Gogov dedicat pandemiei.

După un lockdown strict în primăvara lui 2020, autorităţile au refuzat să mai introducă o astfel de măsură, în ciuda noilor valuri ale pandemiei, scopul fiind de a limita pierderile economice.

Decesele legate de pandemie de COVID-19 par să fi agravat declinul demografic al ruşilor.

Conform Rosstat, numărul deceselor l-a depăşit cu 945.000 pe cel al naşterilor în primele 11 luni din 2021, comparativ cu aproape 575.000 pentru aceeaşi perioadă în anul precedent.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI