Iohannis: România are nevoie de legi clare, drepte, de instituţii funcţionale, pentru a sancţiona încălcarea legii

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, în care afirmă că România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancţiona încălcarea legii.

 

„Întărirea capacităţii statelor de a combate corupţia reprezintă una dintre provocările definitorii ale democraţiilor actuale. Acest fenomen, care a traversat istoria şi a adus daune incalculabile dezvoltării comunităţilor, are, în modernitate, efecte tot mai puternice. Corupţia erodează societăţile şi încrederea în instituţii, alimentează sărăcia şi inegalităţile, făcând sistemele publice sau private disfuncţionale, slăbeşte mecanismele şi capacitatea statului de a pune legile în aplicare şi distorsionează concurenţa, afectând direct economia de piaţă. Combaterea acestui fenomen nu ţine doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societăţii noastre, fiind, totodată, un risc de securitate”, spune şeful statului în mesaj.

El arată că, cel mai adesea, corupţia se manifestă prin deturnarea puterii publice şi folosirea sa în interes personal sau de grup, punctând că sectoarele cu mize financiare importante – achiziţiile publice, domeniul sănătăţii, al educaţiei, cel al justiţiei – trebuie, cu prioritate, să fie cele în care integritatea este pe deplin asumată în cultura organizaţională.

„Conştientizarea şi interiorizarea unor valori precum echitatea, dreptatea, imparţialitatea, cinstea, adevărul, profesionalismul, respectul faţă de reguli sunt repere care trebuie transmise începând din familie şi de la şcoală. Acestea stau la baza unor comportamente integre ale cetăţenilor”, mai spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis punctează că valorile care fundamentează elaborarea unui cadru normativ anticorupţie sunt la fel de actuale şi compun planul moral care ghidează dezvoltarea ţării noastre.

„Blamul societăţii, neacordarea încrederii şi a votului unor politicieni corupţi, atitudinea civică faţă de orice abatere de la standardele de integritate europeană sunt aspecte la fel de importante. România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituţii funcţionale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancţiona încălcarea legii şi, mai ales, de un efort comun”, evidenţiază şeful statului.

În ciuda provocărilor de natură sanitară, economică sau politică cu care s-a confruntat, adaugă el, România a rămas un reper în Estul Europei datorită progreselor făcute în domeniul statului de drept, iar acestea trebuie să continue.

„Rămân ferm angajat în efortul de dezvoltare a parcursului democratic al ţării noastre şi sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundaţia solidă a valorilor europene, pe integritate, dreptate şi toleranţă zero faţă de corupţie”, conchide Iohannis.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI