Europa depăşeşte pragul de 1,5 milioane de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei

Boala covid-19 a ucis peste 1,5 milioane de persoane de la începutul pandemiei în Europa, unde mai multe ţări restabilesc restricţii cu scopul de a limita contaminări-record, potrivit unui bilanţ realizat joi, în baza unor bilanţuri oficiale, de către AFP.

Aproximativ 1.500.105 de morţi din cauza covid-19 au fost înregistrate în mod oficial în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) – din care fac parte 52 de ţări şi teritorii, de la Oceanul Atlantic şi până în Azeerbaidjan şi Rusia – de la prima moarte din cauza covid-19 pe continent, înregistrată în februarie 2020.

Numărul deceselor noi se află în creştere de la jumătatea lui iulie şi a atins o medie zilnică de 4.210 în ultimele şapte zile, cu 1% mai multe decât în urmă cu o săptămână, în această regiune, care este din nou epicentrul pandemiei.

Acest bilanţ – care include morţi înregistrate de către autorităţile sanitare naţionale – reprezintă doar o parte a morţilor reale cauzate de noul coronavirus.

OMS consideră că, dacă se ia în calcul supramortalitatea legată direct şi în mod indirect de covid-19, bilanţul pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial.

Numărul deceselor noi a atins acelaşi nivel ca în toamna lui 2020, când Europa intra în al doilea val, când continentul a înregistrat de la 14 la 20 ianuarie 2021 cea mai sângeroasă săptămână, pe când campaniile de vaccinare antcovid nu începuseră încă.

Ritmul avansării valului de atunci şi de acum sunt mult diferite.

Numărul morţilor în Europa, de 29.500 în săptămâna 18-24 noiembrie, a crescut de patru ori de la jumătatea lui iulie, adică în 20 de săptămâni.

Anul trecut, Europa a trecut în doar cinci săptămâni de la 7.000 la 30.000 de morţi pe săptămână.

În prezent, cea mai afectată ţară din Europa – Rusia – înregistrează aproape 30% dintre morţile zilnce de pe continent – în medie 1.246 de morţi pe zi.

Potrivit unor date oficiale, pe care autorităţile ruse însele le consideră larg subestimate, Rusia este totodată cea mai îndoliată ţară din Europa, cu 269.057 de morţi.

Potrvit agenţiei naţionale ruse de statistică Rosstat, care lucrează cu o definiţie mai largă a morţii din cauza covid-19, bilanţul total al pandemiei în Rusia era de aproximativ 450.000 la sfârşitul lui septembrie.

Regarul Unit (144.286 morţi) şi Italia (133.415 morţi) urmează Rusiei, care înregistrează cel mai mare număr de decese.

Numărul noilor contaminări se află, de asemenea, în creştere de la începutul lui octombrie în Europa.

Aceste contaminări noi, înregistrate în mod oficial, nu au fost niciodată atât de numeroase – 369.915 de cazuri în medie pe zi, în săptămâna 18-24 noiembrie, cu 14% în plus faţă de săptămâna precedentă, însă modalităţile de testare au evoluat mult faţă de primăvara lui 2020.

OMS îndemna la începutul lui noiembrie la o continuare a vaccinării, în lupta împotriva pandemiei covid-19, la o folosire masivă a măşti de protecţie şi la măsuri de distanţare socială.

OMS se teme de 700.000 de morţi suplimentare în regiune până în primăvară.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI