Directorul OMS Europa: Dozele de supra-rapel ”nu sunt un lux”

Dozele de supra-rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19 reprezintă o modalitate folosită pentru a ţine în siguranţă cele mai vulnerabile categorii de populaţie şi „nu sunt un lux”, a declarat luni directorul Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Reuters.

Reprezentanţii OMS au anunţat în prima parte a lunii august că datele medicale actuale nu indică nevoia administrării unor doze de supra-rapel şi că imunizarea suplimentară a unor persoane care sunt deja vaccinate cu schemă completă va mări şi mai mult diferenţele privind accesul la vaccinare dintre ţările bogate şi cele sărace.

„A treia doză de vaccin nu este un supra-rapel de lux care este luat de la cineva care aşteaptă încă prima doză. În principal, supra-rapelul reprezintă o modalitate pentru a ţine în siguranţă cele mai vulnerabile categorii de populaţie”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-o conferinţă de presă.

„Trebuie să fim puţin atenţi cu dozele de supra-rapel, pentru că deocamdată nu există dovezi suficiente”, a adăugat el.

„Însă tot mai multe studii arată că a treia doză îi ţine în siguranţă pe oamenii vulnerabili, iar această măsură este luată de tot mai multe ţări din regiunea noastră”, a mai spus Hans Kluge.

El a îndemnat ţările europene care dispun de surplusuri de vaccinuri să le împartă cu alte state, în special cu cele din Europa de Est şi din Africa.

Creşterea ratelor de transmitere a noului coronavirus raportate în întreaga Europă în ultimele două săptămâni şi nivelurile scăzute ale ratei de vaccinare din unele ţări europene sunt „profund îngrijorătoare”, a declarat Hans Kluge.

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI