Vremea: Atenționări de cod portocaliu și galben de caniculă

Luni au fost emise mai multe atenționări cod portocaliu și galben de caniculă, disconfort termic accentuat și instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În sud-vestul Olteniei, izolat, se vor atinge 41 de grade Celsius. Până miercuri dimineață, în mai multe zone din țară vor fi averse, grindină și vânt puternic, urmând ca temperaturile să scadă în toată țara.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat pentru ziua de luni. În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Restul țării este vizat, luni, în cea mai mare de un cod galben de căldură și disconfort termic accentuat. Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

Tot luni, meteorologii anunță că va fi cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei. Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Pentru marți, meteorologii anunță un cod galben de caniculă pentru sudul, centrul și estul țării, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

Tot marți, în județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, acestea fiind vizate de un cod portocaliu.

Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vremea se va caracteriza prin instabilitate atmosferă temporar accentuată până miercuri dimineață la ora 10.00, în mare parte din țară. Vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Miercuri (18 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara, potrivit meteorologilor. Potrivit ANM, miercuri nu vor mai fi temperaturi mai mari de 28 de grade Celsius.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI