Summitul istoric dintre Joe Biden și Vladmir Putin s-a încheiat

Președintele American Joe Biden s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, unde au discutat despre subiecte de interes comun, cum ar fi Ucraina, situația opozantului Aleksei Navalnîi și atacurile cibernetice. Liderul american i-a oferit în dar lui Putin o pereche de ochelari de soare tip aviator şi o sculptură din cristal care înfăţişează un bizon american.

Summitul a început prin întâlnirea bilaterală a celor doi șefi de stat, care au fost însoțiți de secretarul de stat american Antony Bilik și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. După o pauză de 45 de minute, summitul a continuat cu o reuniune în format extins, la care au participat cei doi președinți și delegații extinse.

Alături de președintele american s-a aflat consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, subsecretarul de stat Victoria Nuland, consilierul pe probleme legate de Rusia, Eric Green, și ambasadorul american de la Moscova, John Sullivan.

Din delegația extinsă a Rusiei a făcut parte consilierul pentru politică externă, Yuri Ușakov, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul de presă de la Kremlin, Dmitri Peskov, șeful de Stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov și ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov.

Presa din Rusia a postat prima fotografie captată la cea de a doua întâlnire.

Cooperarea dintre cele două superputeri nucleare, drepturile omului – în special cazul opozantului rus Alexei Navalnîi -, situația din Ucraina și cea din Belarus, precum și relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Rusia au fost câteva dintre temele de pe agenda celor doi lideri.

Reporter: Este o întrebare în două părți. Prima este dacă v-ați angajat să nu mai amenințați Ucraina. Dacă vă amintiți, de asta a și fost organizat acest summit. Iar a doua parte este dacă v-ați angajat să puneți capăt opresiunii față de opoziția din Rusia, în special Aleksei Navalnîi

Putin: Nu am auzit acea parte din întrebare. Poate că n-a fost interpretată, sau poate că ai decis să pui a doua întrebare. În ceea ce privește opoziția și persoana pe care ați menționat-o, în primul rând, aceasta știa că încalcă legile care sunt în vigoare în Rusia, mai ales ca cineva care a fost condamnat de două ori.

Reporter: Ați spus că ați vorbit cu el pe tema drepturilor omului. Ce ați spune dacă liderul opoziției, Aleksei Navalnîi moare?

Biden: I-am zis clar că sunt de părere că vor fi consecințe devastatoare pentru Rusia.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI