Cine a fost Sfântul Andrei, protectorul României

Sfântul Andrei, ocrotitorul poporului român, este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie. Fiind o mare sărbătoare, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. 

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și este cunoscut în tradiția creștină ca „Cel Întâi Chemat” și patronul spiritual al mai multor țări, inclusiv al românilor. 

Sfântul Andrei este a doua sărbătoarea importantă din Postul Crăciunului, în care credincioșii au dezlegare la pește. Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, un oraș situat în apropierea lacului Ghenizaret din Galileea. El avea un frate, pe Simon Petru, devenit și el apostol al lui Iisus. 

Înainte de a fi ales apostol al Mântuitorului, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. 

A doua zi după botezul lui Iisus în Iordan, Ioan Botezătorul a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Astfel, Andrei l-a lăsat pe Ioan și l-a urmat pe Iisus spunându-i fratelui său Petru ”Am găsit pe Mesia!”. 

Sfântul Andrei a fost martor la toate faptele săvârșite de Iisus. A plâns la moartea acestuia și și-a întărit credința în Dumnezeu în ziua Învierii Mântuitorului. 

Potrivit tradiției creștine, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru a predica Evanghelia. 

În cărțile bizantine se menționează că Sfântul Andrei a propovăduit creștinismul în Asia Mică, iar de acolo a venit în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe geto-daci, romani și greci. După ce a plecat din Dobrogea, a propovăduit în Tracia, Bizanț și Macedonia și a numit câte un episcop în fiecare ținut prin care a trecut. 

Potrivit tradiției, în perioada în care a stat în Dobrogea, Sfântul Andrei a locuit o perioadă într-o peșteră, identificată ulterior de tradiția creștină drept grota de lângă satul Ion Corvin din județul Constanța. 

Moartea Sfântului Andrei 

Aflat în orașul Patras din Grecia, Andrei a fost condamnat la moarte prin răstignire. Potrivit tradiției creștine, Apostolul a considerat că nu este demn să fie răstignit la fel ca Iisus și a cerut să i se facă o cruce diferită. Astfel, Sfântul Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”. 

În anul 357, moaştele sale au fost mutate la Constantinopol, dar capul Sfântului a fost trimis înapoi la Patras în secolul al IX-lea. 

După cucerirea Constantinopolului de către cruciaţi, în anul 1204, moaştele au fost duse în Italia, la Amalfi. 

În 1460, pentru a nu fi luat de păgâni, capul Sfântului Andrei a fost dus la Roma. Iar în 1956 oficialii de la Vatican au trimis capul Sfântului înapoi la Patras. 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în 1995 ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar doi ani mai târziu a fost proclamat Ocrotitorul României. 

Cu această ocazie, ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare naţională, iar Sfântul Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului. 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI