SUA: ACORD ÎN CONGRES PENTRU A EVITA UN „SHUTDOWN” CHIAR ÎNAINTE DE ALEGERI

Liderii grupurilor parlamentare din Congresului american au anunţat duminică un acord care vizează prelungirea bugetului guvernului până la jumătatea lunii decembrie şi evitarea unei paralizii a statului federal înainte de alegerile din noiembrie, relatează AFP.

Bugetul pentru 2025 urma să fie adoptat de Congres până la sfârşitul lunii septembrie – sfârşitul anului fiscal – pentru ca toate serviciile să rămână finanţate. Dar, cu Congresul departe de a ajunge la un acord asupra unui buget anual, o măsură temporară de finanţare numită „Continuing Resolution” (CR) era mult aşteptată.

Republicanii cer de săptămâni întregi ca orice buget să fie legat de noi cerinţe conform cărora alegătorii să facă dovada cetăţeniei americane, text adăugat sub presiunea lui Donald Trump care continuă să afirme fără dovezi că a fost victima unei fraude electorale în 2020.

Un vot asupra unui proiect de lege combinând textul respectiv cu votul, „Save Act”, şi o prelungire cu şase luni a finanţării a eşuat miercuri în Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani.

Acordul anunţat duminică exclude „Save Act” şi prelungeşte finanţarea doar până pe 20 decembrie.

Acest lucru împinge dezbaterea privind finanţarea după alegerile din 5 noiembrie, în care controlul Camerei, Senatului şi preşedinţia SUA ar putea fi decis cu scurte majorităţi.

Viitorul Congres se va reuni la scurt timp după Anul Nou, în timp ce învestirea prezidenţială – a republicanului Trump sau a democratei Kamala Harris – va avea loc pe 20 ianuarie.

„Sunt mulţumit că negocierile bipartizane au dus rapid la un acord de finanţare a guvernului fără tăieri şi pilule otrăvitoare, dar acelaşi acord ar fi putut fi încheiat acum două săptămâni”, a declarat liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, într-un comunicat.

Proiectul de lege, asupra căruia Camera Reprezentanţilor urmează să voteze săptămâna aceasta, prevede şi un pachet suplimentar de 231 de milioane de dolari pentru Secret Service, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă pentru acest serviciu care asigură protecţia personalităţilor politice americane de rang înalt după două tentative de asasinat împotriva lui Trump.

De asemenea, prevede o finanţare suplimentară de 47 de milioane de dolari pentru securitatea în Washington în cursul ceremoniei de la 20 ianuarie.

AGERPRES

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI