EURO 2024: Portugalia, calificată în sferturi după loviturile de departajare

Selecţionata Portugaliei s-a calificat dramatic în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Slovenia cu 3-0 la loviturile de departajare, luni seara, pe Frankfurt Arena, într-un meci în care scorul a fost alb atât la finalul celor 90 de minute regulamentare, cât şi al prelungirilor.

Eroul acestei calificări a fost portarul Diogo Costa, care i-a salvat pe lusitani în prelungiri, dar şi la loviturile de departajare, apărând şuturile lui Josip Ilicic, Jure Balkovec şi Benjamin Verbic. Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes şi Bernardo Silva au marcat din punctul, cu var pentru Portugalia.

Diogo Costa a scris istorie la EURO, fiind primul portar care apără trei lovituri de departajare într-un meci.

Portugalia a dominat jocul şi putea tranşa victoria în prelungiri, dar legendarul Cristiano Ronaldo a ratat un penalty (105).

Echipa antrenată de Roberto Martinez a avut prima ocazie în min. 4, când Rafael Leao nu a reuşit să reia centrarea lui Bernardo Silva din 6 metri. Ruben Dias (5) a şutat pe lângă din unghi. Ronaldo şi Bruno Fernandes nu au ajuns la centrarea lui Bernardo Silva (13).

Cristiano Ronaldo s-a zbătut şi a încercat să facă multe, dar a reuşit puţine lucruri, remarcându-se la câteva lovituri libere, pe care le-a executat imprecis (34) sau pe direcţia portarului Oblak (55).

Sesko şi-a încercat şi el şansa de la distanţă, la una dintre puţinele acţiuni de atac ale slovenilor în prima repriză, dar Diogo Costa a fost pe fază (44).

Palhinha a tras periculos de la 18 metri, iar mingea a şters bara (45+3).

După pauză, Bernardo Silva (47) a şutat peste poartă din careu. Sesko a avut o ocazie bună după ce a câştigat un duel cu ”veteranul” Pepe, însă a tras imprecis (61).

Cristiano Ronaldo (89) a fost periculos într-o singură situaţie (89), însă şutul său din unghi a fost reţinut de Oblak.

Diogo Jota a obţinut un penalty, după o pătrundere şi un faultat asupra sa în careu al lui Drkusic, dar Oblak a apărat penalty-ul executat de Ronaldo (105).

Portarul lui Atletico Madrid s-a remarcat şi la mingea trimisă cu boltă de Palhinha (108), respingând de sub transversală.

Slovenia a avut o ocazie monumentală de a se califica în sferturi, dar Sesko, scăpat singur spre poartă după o gafă a lui Pepe, a ratat cu Diogo Costa, care a avut o intervenţie salvatoare.

Portugalia a reuşit să se impună la loviturile de departajare, iar Slovenia părăseşte competiţia fără înfrângere, cu patru egaluri.

Selecao câştigă la EURO la loviturile de departajare pentru a treia oară, după ce s-a impus în faţa Angliei (6-5, în 2004, în sferturi) şi a Poloniei (5-3, la EURO 2016, în sferturi). Lusitanii au pierdut la EURO 2012, în faţa Spaniei, în semifinale, cu 2-4.

Slovenia este neînvinsă acum în ultimele sale zece meciuri, cu patru victorii şi şase egaluri.

Pentru prima oară la EURO, Portugalia nu a reuşit să marcheze în două meciuri consecutive, venind după un eşec surprinzător în faţa Georgiei, cu 0-2.

În sferturi, Portugalia va înfrunta Franţa, la Hamburg.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI