Gândul zilei
,,Când te rogi pentru cineva, îl învălui cu iubire. Valurile iubirii voastre merg şi-l influenţează pe cel pentru care vă rugaţi, se crează în jurul lui un scut de apărare şi-l înrâurește, îl călăuzește spre binele său. Văzând strădania voastră, Dumnezeu vă dă har bogat şi vouă, şi aceluia. Taină este dăruirea noastră, rugăciunea către Dumnezeu. Ceea ce noi nu putem face, o va face harul lui Dumnezeu.”- Sfântul Porfirie Kavsocalivitul
Știai că?
Brâul este o piesă din veşmintele liturgice, se confecţionează din stofă, are o lungime de aproximativ jumătate de metru şi lată de 6-8 cm, care se leagă cu ajutorul unor bentiţe puse la capetele brâului. Preotul şi episcopul se încing cu brâul peste stihar, ca să nu-i incomodeze în timpul săvârşirii Sfintelor slujbe. În cartea lui Isaia găsim şi interpretarea simbolică pe care profetul o dă brâului: „Dreptatea (lui Mesia) va fi ca o cingătoare pentru rărunchii Lui, şi credincioşia, ca un brâu pentru coapsele Lui“. Apare în viziunea din Apocalipsa a Sf. Ev. Ioan: „Fiul Omului, îmbrăcat în veşmânt lung până la picioare şi încins pe sub sân cu brâu de aur“. Fericitul Ieronim numea această cingătoare Sf. Simeon al Tesalonicului explică simbolismul brâului, care închipuieşte „puterea ce ş-a dat arhiereului de la Dumnezeu, peste mijlocul său“.
Pilda zilei
Duhul sfânt-primăvara duhului
Omul e ca şi copacul. Când se abate frigul ispitelor şi-al păcatelor peste sufletul lui, îi cad frunzele şi florile cele alese, virtutea şi credinţa. Dar tot ca şi copacul, sufletul omului poate să se trezească din nou la viaţă când vine primăvara credinţei, suflarea cea aleasă a Duhului lui Dumnezeu.
Sursa: Realitatea Spirituala