Pentru majoritatea elevilor, alegerea domeniului de activitate reprezintă o decizie dificilă, însă specialiștii spun că există numeroase strategii care pot simplifica întregul proces al orientării în carieră.
Pentru elevi, cariera reprezintă un subiect sensibil, deoarece, fără sprijinul necesar, aceștia au tendința de a deveni nesiguri și anxioși atunci cânt trebuie să-și decidă viitorul.
Elena Pîslaru Hubati, consilier vocațional, avertizează că, în perioada adolescenței, elevul are nevoie de sprijin din partea adulților, în vederea orientării în carieră.
„În perioada adolescenței, există multe procese care intervin, iar unul este cel care ține de orientare în carieră. Pe de altă parte, vorbim și despre formarea identității. În acest caz, elevul trebuie devină conștient de faptul că trebuie să aibă o discuție, fie cu sine, căutând pe internet informații despre carieră, fie cu profesorii sau cu părinții”, a spus specialistul, conform Antena 3.
Mai mult, suportul părinților îndeplinește un rol esențial, fiind vorba despre validarea și valorificarea unor calități pe care adolescentul nu este capabil să le vadă.
„Dacă părintele intervine prea mult, copilul ar putea să se simtă și mai anxios. Soluția este ca părintele să fie un suport, să intre în dialog cu adolescentul și să-i valideze anumite porniri și intenții. De asemenea, părintele trebuie să facă pace cu meseria lui, pentru că adolescenții refuză sfaturile părinților, dar dacă văd un model în familie, atunci îi va fi mult mai ușor să urmeze acel model.
Trebuie să existe o discuție în familie, în care să se stabilească de ce își dorește copilul acea carieră și dacă are vreo abilitate în acest sens. Înainte de a spune nu, părintele trebuie să inițieze un dialog, pentru că adolescentul este deja cu un pas spre a fi adult și este important să i se valideze decizia”, a spus Elena Pîslaru Hubati.
Consilierul Elena Pîslaru a dezvăluit cum se pot orienta mai ușor elevii către un domentiu de activitate, fiind vorba despre găsirea unor răspunsuri pentru trei întrebări importante.
„Prima întrebare este: Ce prefer? Care sunt interesele mele? Cea de-a doua este legată de abilități, anume: Ce pot să fac? Ultima întrebare se referă la comportamentul elevului: Ce personalitate am?”, a explicat expertul.
Sursa: Mediafax