Volodimir Zelenski: Rusia vrea să facă regiunea Herson o zonă de excludere

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia vrea ca regiunea Herson să devină “o zonă de excludere”, precizând că ocupanţii “demontează sistemul de sănătate” din teritoriul pe care l-au ocupat.

Zelenski a menţionat că Rusia, deşi spune că a încheiat mobilizarea, ar ptea avea nevoie în curând de “un nou val” de oameni mobilizaţi care să ajungă pe front.

El a mai spus că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre oportunităţi de cooperare între cele două ţări. În plus, Zelenski le-a mulţumit SUA şi Canadei pentru ajutorul acordat Ucrainei.

“Astăzi inamicul vorbeşte despre presupusa încheiere a mobilizării sale. Despre presupusa lipsă de necesitate a unor noi valuri de trimitere a cetăţenilor ruşi pe front.

Noi simţim total diferit pe linia frontului. Deşi Rusia încearcă să mărească presiunea pe poziţiile noastre folosind oameni mobilizaţi, ei sunt atât de slab pregătiţi şi echipaţi, atât de fără milă folosiţi de comandanţii lor, încât asta ne permite să sugerăm să Rusia ar putea avea nevoie în curând de un nou val de trimitere a oamenilor la război. Ne pregătim pentru asta – ne pregătim pentruu faptul că actuala conducere rusă va căuta orice nouă oportunitate pentru a continua războiul. În special datorită complicilor săi din Iran.

De aceea lucrăm cu partenerii noştri în fiecare zi pentru a întări apărarea noastră aeriană, celelalte capacităţi de apărare. În fiecare zi întărim protecţia infrastructurii noastre critice, în primul rând energia”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Zelenski a menţionat că ruşii transformă Hersonul într-o zonă fără civilizaţie. El le-a cerut ucrainenilor care trăiesc în regiunile ocupate să se aajute reciproc şi să nu cedeze.

“Ocupanţii au venit cu o nouă provocare – în teritoriul ocupat. Ei demontează întregul sistem de sănătate de acolo. Ocupanţii au decis să închidă instituţii medicale din oraşe, să ia echipamente, ambulanţe, totul… Ei pun presiune pe medicii care au rămas în zonele ocupate să plece în Rusia.

În primul rând, este vorba de regiunea Herson. Rusia transformă regiunea Herson într-o zonă fără civilizaţie, fără lucruri elementare disponibile în majoritatea ţărilor din lume. Înainte de venirea Rusiei, această regiune, la fel ca alte regiuni ale Ucrainei, era total normală şi sigură, erau garantate acolo toate serviciile sociale… Era garantată viaţa acolo.

Iar acum Rusia încearcă să facă practic regiunea Herson o zonă de excludere. Lumea trebuie să reacţioneze. Ministerul Afacerilor Externe, toţi reprezentanţii noştri informează organizaţiile internaţionale şi partenerii cu privire la acest pas al ocupanţilor.

Şi vreau să fac apel acum la toţi oamenii noştri din aceste oraşe şi districte ocupate: vă rog să faceţi totul pentru a vă ajuta reciproc, în ciuda acţiunilor ocupanţilor. Drapelul Ucrainei va reveni. Vom readuce viaţa normală. Dar trebuie să rezistaţi”.

“Am discutat astăzi cu Giorgia Meloni, premierul Italiei. Am felicitat-o pe doamna prim-ministru pentru numire şi am discutat despre oportunităţile de întărire a cooperării în diverse domenii, inclusiv securitate, economie, diplomaţie şi în special integrarea ţării noastre în structurile Europeană şi Euro-Atlantică.

Mulţumesc SUA, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţat astăzi. Este de 275 de milioane de dolari. Este vorba de obiecte necesare apărătorilor noştri, care ne permit să eliberăm teritoriul nostru pas cu pas. Nu este doar ce ne ajută să avansăm pe câmpul de luptă, este ce ne permite să garantăm oamenilor dreptul lor fundamental la viaţă”, a mai spus Zelenski în discursul său de vineri seară.

Volodimir Zelenski a mulţumit şi Canadei, care va strânge bani pentru Ucraina prin vânzarea de obligaţiuni. “Este un exemplu extrem de puternic pentru toţi partenerii noştri. Canada este prima ţară care oferă o astfel de metodă de susţinere. Mulţumesc, Justin, domnule prim-ministru! Mulţumesc, Chrystia Freeland, o adevărată prietenă a Ucrainei!”.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI