Volodimir Zelenski: Vom elibera cu siguranţă Crimeea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că se lucrează pentru refacerea Ucrainei şi se cere în continuare sprijin internaţional pentru asta.

De asemenea, se continuă lupta politică şi cea de pe front pentru eliberarea tuturor regiunilor ocupate. ”Vom elibera cu siguranţă Crimeea”, afirmă preşedintele, adăugând că ”cu cât mai repede se va instaura pacea în Ucraina, cu atât mai puţin rău va aduce Rusia în alte regiuni”. 

”M-am adresat participanţilor la conferinţa de la Berlin, care este dedicată reconstrucţiei şi modernizării ţării noastre. Aceasta este deja a doua conferinţă de acest fel, după cea din Elveţia, care a avut loc în oraşul Lugano. Lucrăm pentru a obţine resurse pentru refacerea rapidă a infrastructurii noastre, a facilităţilor sociale şi a locuinţelor pentru ucraineni”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.  

Acesta a mulţumit cancelarului german Scholz şi preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că au făcut ca evenimentul de la Berlin să fie semnificativ.  

”Aşteptăm decizii specifice. Timpul nu poate fi oprit, iar iarna se apropie”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta a anunţat, de asemenea, că Platforma Crimeea şi-a început activitatea în Croaţia – la nivel parlamentar. 

”Acesta este un nivel suplimentar şi foarte puternic de funcţionare a instrumentului nostru pentru reintegrarea Crimeei. Vom elibera cu siguranţă Crimeea. Vom readuce această parte a ţării noastre nu numai în spaţiul ucrainean, ci şi în spaţiul european. Acest lucru a fost confirmat încă o dată astăzi. Şi sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri – aproape 50 de state şi organizaţii internaţionale – care ne ajută în format parlamentar. Sunt, de asemenea, recunoscător Croaţiei, separat, pentru ospitalitatea faţă de Platforma noastră din Crimeea”, a mai afirmat Zelenski.  

În plus, acesta a anunţat că a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti – americani, europeni şi israelieni. 

”Am vorbit în primul rând despre protecţia poporului nostru, despre necesitatea de a face imposibilă teroarea rusă şi de a pune capăt acestui război cât mai curând posibil, garantând securitate şi libertate deplină pentru toţi ucrainenii pe întreg teritoriul Ucrainei. Cu cât mai repede se va instaura pacea pe pământul nostru datorită victoriei ucrainene, cu atât mai puţin rău va aduce Rusia în alte regiuni, inclusiv în Orientul Mijlociu în cooperarea sa cu Iranul”, a adăugat preşedintele ucrainean.  

Acesta a precizat că protecţia memoriei istorice în Ucraina a fost discutată separat.  

”În ciuda războiului, trebuie să continuăm să ne implementăm programele care restabilesc dreptatea istorică. Am început punerea în aplicare a unui proiect important de comemorare a victimelor nazismului – construirea unui memorial în Babi Yar. Îl vom finaliza cu siguranţă”, a adăugat Zelnenski.  

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI