Vicepremierul României, întrebat dacă face economie: Fac, încerc să fac, bineînţeles

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că încearcă să facă economie şi să îşi educe copiii să stingă lumina când ies de la baie, dar a subliniat că românii consumă lunar, în medie, 100 kW de curent, ceea ce înseamnă 4-5 becuri şi un frigider. ”De unde să reducă mai mult?”, s-a întrebat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a precizat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că fiecare român este responsabil să decidă dacă face sau nu economie la energie, fiind vorba de propriul buzunar.

Întrebat dacă face economie, Kelemen Hunor a explicat că încearcă să facă.

”Fac, încerc să fac, bineînţeles, cum încerc să cresc şi copiii, să stingă lumina după ce ies din baie, să nu risipim energie. Fiecare familie şi fiecare om, şi eu cred în responsabilitatea oamenilor, nu trebuie să dai tu sfaturi şi nu trebuie să dai indicaţii preţioase de la nivelul Guvernului, fiecare om este responsabil, că e vorba de buzunarul lui, e vorba de viaţa lui. Şi atunci fiecare singur poate să decidă. Fiecare familie poate decide cum economiseşte energia electrică sau gaze sau cu ce se încălzeşte casa sau locuinţa”, a declarat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a vorbit şi despre recomandarea Uniunii Europene de a reduce consumul de energie.

”E o recomandare, o văd ca o recomandare şi văd o oarecare lipsă de viziune. Şi atunci spui: haideţi să economisiţi energie. Ştiţi care e problema? Trebuie să vezi pentru cine transmiţi acest mesaj, cine, cât consumă, cât consumă un olandez, cât consuma un neamţ, cât consumă un spaniol, un francez, cât consumă un bulgar, un român şi aşa mai departe. Şi atunci poţi să-ţi dai seama că unii au de unde să reducă mai mult, alţii nu mai. În condiţiile în care la noi se consumă lunar 100 de kW, până la 100 kW ce economie să facă, pentru bunul Dumnezeu? Asta înseamnă 4-5 becuri, frigider în casă. Atâta înseamnă. De acolo se pot transmite mesaje de acest gen, sună bine, e o recomandare şi atât. Dar eu cred responsabilitatea fiecărui om”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat dacă are ceva să îi reproşeze ministrului Energiei, Virgil Popescu, Kelemen Hunor a subliniat că nu va face asta la televizor.

”Oricum, dacă aş avea ceva de reproşat, n-aş spune la televizor asta, să ştiţi de la mine. Există şi colegialitate, există solidaritate, indiferent despre cine este vorba şi dacă avem ceva de discutat, discutăm între noi”, a mai declarat Kelemen Hunor.

 

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI